Levert de top niet in, dan wordt de salariseis verdubbeld, geldt een winstuitkering van maximaal 20 procent voor iedereen en wil CNV alle medewerkers vanwege alle commotie nog eens extra belonen. Ike Wiersinga, onderhandelaar namens CNV Dienstenbond: “De leden van CNV hebben massaal aangegeven dat de topbeloning en alle commotie daar omheen hen zeer zwaar op de maag ligt. Daarom is besloten het eisenpakket hierop aan te passen met als doel de top tot inkeer te brengen.”
Extra eisen
De extra eisen liggen logischerwijs allemaal in de belonings- en waarderingssfeer. CNV wil 3 procent loonsverhoging voor 2015, maar zal dat met het oog op de topbeloning niet vragen per 1 juli as, maar met terugwerkende kracht per 1 januari 2015. Daar bovenop wil CNV extra beloning voor de medewerkers met klantcontacten. Die worden in deze periode immers extra belast door alle commotie in de samenleving over de topbeloning aldus de vakbond. Wiersinga: “Maar omdat in principe elke medewerker bij ING er last van ondervindt trek ik deze extra looneis door voor alle werknemers van ING.” Dan wil CNV, indien de top niet afziet van haar loonsverhoging, ook een winstuitkering van maximaal 20 procent voor alle werknemers.
Samenhangend beloningsbeleid en aandelen voor werknemers
CNV wil voor de toekomst een samenhangend beloningsbeleid voor ING. De beloningsafspraken aan de top moeten beter aansluiten bij de afspraken voor alle werknemers. Wiersinga: “Ondanks de crisis betekent dit in gedrag aan de top nog een enorme cultuuromslag. Maar dat moet wel gebeuren.” Daarnaast pleit CNV in alle gevallen voor een aandelenpakket met bijbehorende zeggenschap voor alle werknemers. Wiersinga: “Dan kunnen zij hun stem beter laten horen, tot in de aandeelhoudervergaderingen aan toe.”