Verdiep u aan het eind van dit jaar in de werkkostenregeling. Hebt u zich met het onderbrengen van vergoedingen en verstrekkingen in de vrije ruimte aan de regels gehouden? Of  laat u misschien wat liggen? In de checklist hierna hebben wij een drietal aandachtspunten in een checklist gegoten.

• Gebruikelijkheidstoets

Wijken de vergoedingen en verstrekkingen in belangrijke mate af van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is? Met andere woorden: ze mogen niet meer dan 30 procent of meer afwijken. Het betreft de totale omvang van de vergoedingen en verstrekkingen die zijn aangewezen als eindheffingsbestanddeel.

Overigens is het aanwijzen van vergoedingen of verstrekkingen die een relatie hebben met kosten die de werknemer maakt of zonder de verstrekking zou moeten maken in het kader van de behoorlijke vervulling van zijn dienstbetrekking, eerder gebruikelijk dan het aanwijzen van pure beloningsbestanddelen, zoals bonussen. Neem bij twijfel contact op met de Belastingdienst.

Let op: Het gebruikelijkheidscriterium wordt vanaf 2016 aangescherpt. Voortaan moet het door u aanwijzen van vergoedingen of verstrekkingen van een bepaalde omvang als eindheffingsbestanddeel gebruikelijk zijn en niet de omvang van de vergoedingen of verstrekkingen als zodanig.

• Gerichte vrijstellingen voor de noodzakelijkheidstoets

U voldoet aan de noodzakelijkheidstoets als de voorziening naar het redelijke oordeel van u nodig is voor een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking, u deze betaalt en de kosten niet doorberekent aan de werknemer, en de werknemer de voorziening moet teruggeven of de restwaarde daarvan moet betalen als hij deze niet meer nodig heeft voor de dienstbetrekking. Vraag bij twijfel goedkeuring van de Belastingdienst.

Let op: Voor gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur geldt in de WKR een gerichte vrijstelling met een noodzakelijkheidstoets.

• WKR-rangorde

Heeft u rekening gehouden met de rangorde bij WKR? De rangorde blijkt uit een besluit van de staatssecretaris.

De rangorde is als volgt:

  • Vrijstelling op grond van artikel 11 van de Wet loonbelasting (LB).
  • Waarderingen volgens de artikelen 13 (loon in natura) en 13bis (bijtelling privégebruik auto) van de Wet LB.
  • Vergoedingen en verstrekkingen voor zover de werkgever deze niet heeft aangewezen als eindheffingsbestanddeel, waaronder de vergoedingen en verstrekkingen in artikel 31, lid 4, van de Wet LB. Dergelijke vergoedingen en verstrekkingen behoren tot het individuele loon van de werknemer.
  • Vergoedingen en verstrekkingen voor zover de werkgever deze heeft aangewezen als eindheffingsbestanddeel:

a. gerichte vrijstelling (art.31a, lid 2, Wet LB)
b. vrije ruimte
c. vergoedingen en verstrekkingen voor zover deze niet gericht zijn vrijgesteld en ook niet passen binnen de vrije ruimte (hierover is eindheffing verschuldigd naar een tarief van 80%).

Werkkostenregeling: gerichte kosten

Werkkostenregeling: nihil- en forfaitwaardering