De aanscherping van het gebruikelijkheidscriterium, die op 1 januari 2016 van kracht wordt, heeft dus geen gevolgen voor een onbelaste uitkering van een bonus tot 2.400 euro. Bonussen boven dit bedrag mogen vanaf volgend jaar niet meer in de vrije ruimte worden ondergebracht.
Werkgevers kunnen aan de hand van de volgende punten beoordelen of een vergoeding of verstrekking voldoet aan het gebruikelijkheidscriterium:
- Aard van de vergoeding/verstrekking.
- Hoogte van de vergoeding.
- Waarde van de verstrekking.
- Bepalen of tariefarbitrage het doel vormt van de aanwijzing.
- Bekijken in hoeverre vergelijkbare vergoedingen en verstrekkingen ook bij andere (vergelijkbare) werknemers worden aangewezen.
- Houdt het gebruikelijkheidscriterium in dat aangewezen vergoedingen en verstrekkingen niet veel ( > 30 procent) hoger mogen uitvallen dan normaal, bijvoorbeeld in vergelijking met vóór de invoering van de WKR.
Nota bene
Uit onderzoek van WisWish blijkt dat de meeste ondernemers die op de hoogte zijn van de werkkostenregeling proberen binnen de vrije ruimte te blijven. Zij schrappen in 2015 fors in de extraatjes. Zo vervallen veel extra’s die juist bedoeld zijn om medewerkers te stimuleren of gezond te houden. Van de onderzochte extra’s wordt met name bespaard op:
- het fietsplan (-33 procent);
- verjaardagscadeaus (-18 procent);
- een jubileumattentie (-13 procent); en
- op kerstgeschenken (-8 procent).
Uit het onderzoek blijkt dat 78 procent van de werkgevers, evenals in 2014, het kerstgeschenk wel het belangrijkste extraatje vinden (Houd bij inkoop kerstpakketten rekening met vrije ruimte).
Werkkostenregeling: berekening bedrag eindheffing in loonaangifte