De Nederlandse economie herstelt zich sinds de tweede helft van 2009. De stijging van de vaste inkomens is echter beperkt en valt bijna twintig procent lager uit dan in 2009. Hiermee is de reële loonstijging (ten opzichte van de inflatie) gering. Voor een economisch zwaar jaar als 2009 was het percentage uitbetaalde bonussen toch fors.

 Dit blijkt uit het Compensation Report 2010 van organisatieadviesbureau Hay Group. Het onderzoek is gebaseerd op de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van 262.500 medewerkers uit ruim 330 Nederlandse organisaties.

 

Minder salarisverhoging

Hoewel economisch herstel zichtbaar is, zijn de Nederlandse salarisstijgingen lager dan vorig jaar. De gerealiseerde salarisverhoging in de periode van 1 juli 2009 tot 1 juli 2010 is 2,6 procent, terwijl die in dezelfde periode een jaar eerder nog 3,1 procent was. De inflatie in dezelfde periode bedroeg gemiddeld 1,7 procent. Zes procent van de Nederlandse organisaties heeft afgelopen jaar de salarissen bevroren.

 

Bonussen ademen mee met de bedrijfsresultaten

Van de medewerkers die in 2009 en 2010 variabel inkomen uitgekeerd kregen, ligt dat gemiddeld op hetzelfde niveau. “De uitgekeerde bonussen lagen voor het tweede achtereenvolgende jaar ongeveer 25 procent onder het target niveau,” zegt Anne Branger, manager Reward Information Services bij Hay Group Nederland. “Ook zien we verschillen in de mate waarin bonussen zijn uitgekeerd in de verschillende sectoren. Hiermee wordt duidelijk dat bonussen in de praktijk enigszins ‘mee-ademen’ met de bedrijfsresultaten. Voor een economisch moeilijk jaar als 2009 was het percentage van de uitbetaalde bonussen nog fors. Wellicht hebben organisaties de slechte vooruitzichten voor 2009 vertaald naar aangepaste doelstellingen, die in een aantal gevallen dan ook behaald zijn.” Bonussen lijken goed te werken om de loonkosten te beheersen. In 2009 was het variabele inkomen voor senior managers nog gedaald, dit jaar kent deze personeelscategorie weer een lichte stijging.