De VVD-leider zei dit na een bezoek aan New York, waar hij onder meer in het financieel centrum was. De huidige kredietcrisis is volgens Rutte het juiste moment om het bonussysteem van de financiële sector te veranderen. De extra beloningen voor bankiers zijn nu te veel gekoppeld aan de korte termijn. En dat werkt volgens hem onverantwoorde speculatie in de hand ‘met de bekende financiële zeepbel tot gevolg’. “De voorbeelden zijn inmiddels legio, van Nick Leeson tot en met de bizarre hypotheekluchtkastelen die nu boven water komen.”
Resultaatafhankelijke beloning
Niet alleen bij banken en verzekeraars is resultaatafhankelijke beloning populair. In Nederland ontving bijna 40 procent van de medewerkers in 2007 een resultaatafhankelijke beloning zo blijkt uit onderzoek door Stichting Loonwijzer onder 24.000 werknemers uit 13 sectoren.
Bonus
De resultaatafhankelijke bonus (16 procent) staat met stip op één als het om flexibele beloning op jaarbasis gaat. In de helft van de gevallen is deze afhankelijk van individuele prestaties, voor de rest van team-, afdeling- of bedrijfsresultaat. De winstdeling is een goede tweede (12 procent), gevolgd door de resultaatafhankelijke dertiende maand (6 procent) en de aandelenopties (4 procent).
Flexloon
Werknemers in sectoren waar flexibel loon gebruikelijk is, zouden wel wat meer vastigheid willen. Dit geldt voor het bank- en verzekeringswezen (4 van de 5 krijgt flexibel loon), de ICT/telecom en in de chemie (driekwart). Maar in sectoren met relatief weinig flexloon zouden werknemers juist wel wat vaker flexibel beloond willen worden. Vooral in de textiel-, kleding- en papierindustrie, landbouw en visserij, en in de detailhandel, waar flexloon voor minder dan de helft van de werknemers geldt.