De ministerraad heeft vrijdag 7 maart j.l. ingestemd met een voorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om ondernemingen te verplichten de verhouding tussen topsalarissen en lonen van gewone werknemers voor te leggen aan de ondernemingsraad (OR).

Dit wordt wettelijk vastgelegd en moet leiden tot meer openheid en discussie binnen een onderneming over de soms scheve verhoudingen binnen een bedrijf. In een toelichting zei Asscher ervan uit te gaan dat het effect zal hebben als bedrijven de beloningen aan de top aan de OR moeten voorleggen. De verhouding met de OR is volgens hem belangrijk voor bedrijven. Hij wees er ook op dat Nederland een traditie heeft van gematigde loonontwikkeling.

Grote afstand werkgever/werknemer

Asscher vindt het ‘heel moeilijk te begrijpen hoe sommige werkgevers zo ver van hun werknemers verwijderd zijn geraakt’. Hij vindt het onbegrijpelijk dat inkomens van bestuurders aan de top van het bedrijfsleven de laatste jaren soms fors zijn verhoogd, terwijl de werkloosheid hoog is en de lonen maar matig stijgen. Volgens hem zou het topbestuurders sieren als hun beloning gelijke tred zou houden met die van de rest van de werknemers.

Aankondiging maatregelen in 2013

In juni 2013 kondigde de minister aan te studeren op maatregelen die moeten bevorderen dat de beloningen in de top van het bedrijfsleven in verhouding staan tot de rest van het loongebouw. Concreet noemde de minister:

  1. het verplichten van bedrijven om in hun (sociaal) jaarverslag inzicht te geven over de ontwikkeling van de beloningsverschillen binnen het bedrijf;
  2. het nader invulling geven aan de rol van ondernemingsraden bij het beloningsbeleid voor bestuurders.

Het kabinet verwacht dat de Europese Commissie binnenkort met een voorstel komt om het beloningsbeleid en de individuele beloning van bestuurders transparanter te maken.

Topinkomens publieke- en semipublieke organisaties

Topinkomens in de publieke en semipublieke sector moeten al per 1 januari worden teruggebracht naar de hoogte van een ministersalaris. Het wetsvoorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is voor een spoedadvies naar de Raad van State gestuurd. Plasterk hoopt het voor de zomer in de Tweede Kamer te hebben behandeld.

Nu ligt de limiet nog op 130 procent van een ministersalaris. Vanaf 1 januari wordt het maximumsalaris voor bestuurders in de (semi-) publieke sector 144.108 euro. Dat kan met onkosten en pensioenbijdrage oplopen tot een inkomen van 177.410 euro. Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is dat nog altijd een ‘knap en fatsoenlijk salaris’. Hij is er niet bang voor dat goede bestuurders zich vanwege het salaris massaal zullen afwenden van de (semi-) publieke sector.

Overgangsregeling huidige bestuurders

Het nieuwe maximum geldt voor nieuwe bestuurders. Voor huidige bestuurders gaat een overgangsperiode gelden. Er is ook ruimte voor individuele uitzonderingen, maar volgens Plasterk zal dat niet meer zijn dan een handvol. Het kabinet moet daar toestemming voor geven. Waar die uitzonderingen mogelijk zijn, wil hij (nog) niet kwijt.

OR Training voor HR: Omgaan met medezeggenschap

Adviesrecht or en instemmingsrecht or, wat is de rol van HR?
De training OR voor HR gaat in op de veranderingen bij medezeggenschap. Hoe gaat HR om met adviesrecht or en instemmingsrecht OR? Bij wet is geregeld dat werknemers zich met het beleid van de onderneming mogen bemoeien. Veel vragen over de werkwijze, betrokkenheid, instelling en kosten zorgen vaak onnodig tot wrijving met de ondernemingsraad. De positie van HR is in dit proces veranderd, wat moet HR weten? Meer informatie