Bij het bedrijf uit Delft, dat andere bedrijven helpt technische projecten uit te voeren, kan iedereen over elk besluit meebeslissen. Iedereen is er gelijk en iedereen is de baas, is het idee. Zo heeft het bedrijf nul managers en laat het haar medewerkers sinds 2018 hun eigen salarissen bepalen in speciale salarissessies.
Kwetsbaar onderwerp
In 2018 bestond de groep uit zes mensen en was een uurtje overleg genoeg om de salarissen te bepalen. Inmiddels zijn er dertien vaste medewerkers die meedoen aan de salarissessies. “En dat maakt het een tikkeltje gecompliceerder”, zegt De Jong.
Salarisvisie opgesteld
In een grote groep collega’s uitspreken welk salaris jij denkt te verdienen is nogal kwetsbaar. Bovendien was de groepsgrootte niet even praktisch. Om het overleg minder gecompliceerd te maken, zijn de overleggroepen verkleind en is er een zogeheten salarisvisie opgesteld. Daarin staat wat de visie van de werknemers is op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden. Om zo de neuzen dezelfde kant op te hebben.
Bij verlies ook inleveren
In die salarisvisie staat onder meer dat de jaarlijkse verhoging afhankelijk is van de hoogte van de winst van afgelopen jaar. Dat betekent óók dat er salaris wordt ingeleverd als er verlies wordt gedraaid. Daarnaast heeft iedereen een marktconform salaris.
‘We willen zo voorkomen dat medewerkers in een ‘gouden kooi’ terechtkomen en alleen bij ons blijven werken voor het geld.’
Salaris los van ontwikkeling
Wat verder opvallend is, is dat het bedrijf persoonlijke ontwikkeling zoveel mogelijk los wil koppelen van het salaris. “We willen dat iedereen zich ontwikkelt vanuit intrinsieke motivatie en niet vanwege een loonsverhoging”, legt De Jong uit.
Ivy Global hoopt hiermee andere bedrijven te inspireren om ook op deze manier te werk te gaan. “Salaris blijft een lastig thema dat vaak tot teleurstellingen leidt”, zegt De Jong. Volgens hem is het iets waar veel bedrijven mee stoeien. “Het gouden ei hebben we nog niet gevonden. En heel eerlijk: waarschijnlijk zullen we dat nooit vinden. Maar we proberen het wel, want we zien dat medewerkers zich er meer betrokken en tevreden door voelen.”