Sinds de crisis is het aantal mensen met problematische schulden verdubbeld, terwijl het merendeel van hen een betaalde baan heeft. Bedrijven lijden hieronder zo blijkt uit het Nibud-rapport ‘financiële problemen op de werkvloer’. Vanaf nu kunnen ze om die reden de hulp inschakelen van speciaal opgeleide Nibud-coaches.

Het is lastig voor bedrijven om financiële hulp in te schakelen. Bedrijven zijn op zoek naar erkende coaches, maar die zijn er nog niet. Het is daarom moeilijk in te schatten of de coach de vereiste kwaliteiten heeft aldus Nibud.

Probleem van de werkgever

Uit het rapport blijkt dat vier op de vijf bedrijven werknemers met geldproblemen hebben. Steeds meer bedrijven besluiten hun werknemers zelf te helpen met hun financiële problemen. Daar krijgt Nibud, het instituut dat budgetvoorlichting geeft, veel vragen over. Vandaar het besluit om speciale coaches op te leiden voor werkgevers. Gerjoke Wilmink, directeur van het Nibud: “Hoewel geldproblemen in eerste instantie privéproblemen zijn, zien we dat het al heel snel ook een probleem van de werkgever wordt.”

Loonbeslag

Bedrijven krijgen veel te maken met de geldproblemen van de werknemers. “Verzoeken om een voorschot of een lening, overwerken, vakantiedagen in geld uitbetaald willen krijgen en loonbeslagen geven de salarisadministratie flink extra werk,” aldus Wilmink. Ook neemt de productiviteit af, nemen ziekteverzuim en diefstal toe en gaan de administratieve lasten omhoog.

Coaches

Nibud ziet dat werkgevers die hun werknemers bijstaan met het oplossen van de financiële situatie er veel voor terug krijgen. De betrokkenheid en inzet van de werknemers stijgt en het ziekteverzuim daalt. Wanneer het bedrijf ondersteund wordt, komt een werknemer niet snel weer in geldproblemen aldus het instituut.