De jury over het Koninklijke BDU medewerkeraandelenplan
De volgende elementen maken het BDU plan zo bijzonder in Nederland:
- Het plan is bedrijfsbreed. Ongeveer 25 procent van de aandelen is in handen van het personeel. Alle medewerkers krijgen bij indiensttreding certificaten waardoor er een 100 procent participatiegraad is en dus alle medewerkers ook aandeelhouder zijn. Van alle personeelsleden koopt ongeveer 75 procent extra aandelen om soms ook weer te kunnen verkopen voor bijvoorbeeld de aanleg van een tuin.
- Onder bepaalde voorwaarden kunnen zelfs medewerkers met een tijdelijke aanstelling een certificaat krijgen.
- Er is geen enkele aandeelhouder met een meerderheidsbelang. Beslissingen worden samen genomen.
- Rendement is als voorwaarde gesteld. Daarnaast spelen argumenten als continuïteit en zelfstandigheid voor medewerkers ook een belangrijke rol.
- Er is een alternatief voor de vervallen spaarloonregeling bedacht waardoor medewerkers toch maandelijks kunnen sparen voor certificaten. Vanuit de stichting worden deze spaarders met extra certificaten beloond.
- Alle mogelijkheden worden benut om certificaten aan medewerkers uit te keren, zonder dat dit ten koste gaat van het primaire loon.
- Het plan bestaat al lange tijd en is al meerdere keren aangepast en geëvalueerd. Enkele jaren geleden waren er te veel certificaten in handen van de stichting in plaats van bij de medewerkers. Op basis van een grondige evaluatie is een heel actieplan opgesteld en uitgevoerd om dit probleem succesvol op te lossen.
- Certificaten bezitten is onderdeel geworden van de Koninklijke BDU-cultuur.
Wie kan delen kan vermenigvuldigen
Duurzaam aandeelhouderschap is actueler dan ooit. In een klimaat van groeiend wantrouwen naar overheid en financiële instellingen is er behoefte aan een ander, socialer en duurzamer model voor aandeelhouderschap. Kenmerkend hierbij is dat er breder naar de belangen van de onderneming en haar stakeholders wordt gekeken met het oog op de continuïteit en zelfstandigheid van de onderneming op lange termijn. Duurzaam aandeelhouderschap zorgt ervoor dat de onderneming beter financieel presteert, een hogere medewerker betrokkenheid heeft en een sterkere concurrentiepositie op de internationale arbeidsmarkt. Het spreekwoord wie kan delen kan vermenigvuldigen is hierbij daarom ook helemaal van toepassing aldus het kenniscentrum SNPI.
Zeggenschap en verbondenheid
Algemeen Directeur Koninklijke BDU Holding B.V. Ton Roskam is het daar roerend mee eens: “Duurzaam aandeelhouderschap betekent voor ons zeggenschap en verbondenheid.” “Wij zien deze Award dan ook als een prachtige beloning voor het jarenlange consistente beleid van onze onderneming.”