Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), stelt dat de nadruk de komende tijd moet komen te liggen op het verduurzamen van bonussen. Dit kan door deze te baseren op het realiseren van duurzame doelstellingen.

Om goed gedrag te belonen moet eerst worden bepaald wat goed gedrag is. Van der Helm vindt het verbazingwekkend dat er in de bonusdiscussie veel meer aandacht is voor de hoogte van de bonus, dan voor het gedrag dat men beloont. Hij constateert dat het gedrag momenteel vooral gericht is op kortetermijn handelen, terwijl duurzaam handelen bijna altijd gericht is op de langere termijn.

 

Duurzaam en langetermijn

De VBDO roept alle beursgenoteerde bedrijven op om vanaf 2010 30 procent van de bonussen te baseren op duurzame criteria en 60 procent op langetermijndoelen. Van der Helm wijst erop dat deze criteria elkaar kunnen overlappen en dus niet samen 90 procent zijn: “Duurzame criteria kunnen immers ook op de kortetermijn meetbaar zijn, en langetermijncriteria hoeven niet altijd duurzaam te zijn. Het gaat erom dat je als bedrijf een duidelijke keuze maakt. Als er drie P’s zijn en twee ervan worden met slechts 30 procent van de bonus gedekt, dan is dat niet overdreven. Overigens zijn steeds meer bedrijven er achter gekomen dat je met People en Planet een prima Profit kan maken! Vanaf dat moment zit duurzaamheid bij deze bedrijven in het kernproces.”

 

Bonus koppelen aan positie Sustainability Index

Van der Helm wijst erop dat bij zeven bedrijven (DSM, AKZO Nobel, Wereldhave, Vopak, Shell, Philips, SNS Reaal) een deel van de variabele beloning bestaat uit niet-financiële, aan duurzaamheid gerelateerde criteria. Van der Helm: “Opvallend hierbij is dat tijdens de aandeelhoudersvergadering van 2009 Akzo Nobel een voorstel heeft aangenomen om de bonus te koppelen aan de positie binnen de Dow Jones Sustainability Index.”