In de arbeidsovereenkomst van de medewerker staat geen eenzijdig wijzigingsbeding. Daarom beoordeelt de kantonrechter deze wens tot wijziging aan de hand van de vaste rechtspraak van de Hoge Raad hierover in het arrest Stoof/Mammoet. Die houdt in dat er in principe overeenstemming tussen werkgever en werknemer over de wijziging moet bestaan. TNO moet als goed werkgever een voldoende aanleiding voor de wijziging hebben en moet een redelijk wijzigingsvoorstel aan de werknemer doen, waarvan aanvaarding in redelijkheid door de werknemer kan worden gevergd.
Redenen voor wijziging onvoldoende
Bij toetsing hiervan vindt de kantonrechter de aangevoerde redenen voor de wijziging onvoldoende zwaarwegend. Een voorkeur voor een uniform beloningssysteem, is niet voldoende. Ook de veranderende maatschappelijke opvattingen over bonussen zijn geen gerechtvaardigde aanleiding voor de wijziging van de bonusregeling. Die geldt immers als een schriftelijk overeengekomen arbeidsvoorwaarde, die de werknemer vele jaren betaald heeft gekregen. Het feit dat de ondernemingsraad voorwaardelijk met de wijziging had ingestemd en dat er een afbouwregeling geldt, brengt de kantonrechter niet op andere gedachten.
Kantonrechter Groningen, 9 januari 2013, LJN: BZ1095
Tip
Voor wijziging van een financiële arbeidsvoorwaarde, zoals een bonus, is in beginsel overeenstemming tussen werkgever en werknemer nodig. Ook als er wel een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst staat, moet de werkgever een zwaarwegend belang voor de wijziging aantonen waarvoor het belang van de werknemer bij handhaving van zijn (financiële) arbeidsvoorwaarde zou moeten wijken. Instemming met de wijziging door de ondernemingsraad kan in het voordeel van de werkgever werken, maar is niet doorslaggevend.