Op verzoek van staatssecretaris Weekers van Financiën heeft Actal vorige maand over de verkenning ‘Aan het werk met de werkkostenregeling’ advies uitgebracht over de plannen voor de vereenvoudiging van de werkkostenregeling (WKR). Uiterlijk in 2015 moeten alle bedrijven de WKR gebruiken.

Weekers wilde vooral advies over de in de verkenning voorgestelde ‘noodzakelijkheid’ als criterium om te bepalen of vergoedingen en verstrekkingen niet tot het loon moeten worden gerekend.

Risico uitvoeringspraktijk
 

Actal stelt dat de vraag of een vergoeding of verstrekking noodzakelijk is, niet altijd eenduidig te beantwoord kan worden en daarom een risico vormt voor de uitvoeringspraktijk. Het college dat de regering adviseert voorziet een toename van discussies tussen werkgevers en de belastingdienst over wat noodzakelijk is in het kader van de dienstbetrekking. Bedrijven willen vooraf duidelijkheid kunnen krijgen over wat in hun specifieke situatie als noodzakelijk wordt gezien.

Het advies aan Weekers is dan ook op een heldere wijze duidelijkheid te bieden over wat als noodzakelijk wordt gezien. En mocht de toepassing van het noodzakelijkheidscriterium alsnog discussie opleveren over de grens tussen wat juist wél en wat niet tot het loon gerekend moet worden, vindt Actal een onderzoek naar de noodzaak van een verdere aanpassing van het loonbegrip noodzakelijk. Het advies aan de staatssecretaris is nauwlettend te monitoren of en in hoeverre het noodzakelijkheidscriterium in de praktijk goed hanteerbaar is en of het helpt om de regeldruk te verminderen.

Meer duidelijkheid noodzakelijkheidscriterium

Actal adviseert Weekers een eenduidige overgangstermijn van twee jaar (2015 en 2016) voor de invoering van het noodzakelijkheidcriterium te hanteren. Het adviesorgaan verwacht namelijk dat werkgevers eerst meer duidelijkheid willen over hoe het noodzakelijkheidscriterium in de praktijk zal werken, voordat ze de overgang naar de WKR.

Reactie AWVN

Volgens AWVN kunnen werkgevers prima beoordelen of een vergoeding of verstrekking voor de bedrijfsvoering voldoende (nood)zakelijk is, maar dit vereist op zijn minst een helder algemeen toetsingskader en geen nieuwe lijst van 100 voorbeeldposten met bijbehorende voorwaarden. De belastingdienst zal in beginsel de (zakelijke) keuze van de werkgever moeten volgen en alleen bij constructies die als doel hebben de werknemer een duidelijk privévoordeel toe te kennen deze te bestrijden. De door Actal voorgestelde overgangstermijn van twee jaar kunnen wij plaatsen, maar als het zou lukken om in het najaar van 2013 het uitgewerkte noodzakelijkscriterium bekend te maken, kan deze termijn wellicht tot een jaar worden beperkt.