Bent u op de hoogte van de drie besluiten over loonheffingen met betrekking tot de invoering van de werkkostenregeling? Eén besluit heeft betrekking op diverse onderwerpen, zoals de levensloopregeling, een ander op de arbeidsverhoudingen van stagiairs en tenslotte is er een besluit dat ziet op de fiscale behandeling en inkomstenbelasting van onder meer het privégebruik van de auto van de zaak.

Eerste besluit

Het besluit dat betrekking heeft op diverse onderwerpen, zoals de levensloopregeling, de tabel voor bijzondere beloningen en de eindheffing, heeft wijzigingen die grotendeels van redactionele aard zijn. De wijzigingen hebben onder meer te maken met de invoering van de werkkostenregeling en omdat u tot en met 2013 zelf kunt bepalen of u deze regeling al wilt toepassen of dat u gebruik wilt blijven maken van de huidige regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen.

 

Tweede besluit

In het besluit dat de arbeidsverhouding van stagiairs betreft staat onder meer in welke gevallen de arbeidsverhouding van stagiairs wordt aangemerkt als een echte of fictieve dienstbetrekking. Dit besluit is vooral geactualiseerd in verband met de verlenging van de kleinebanenregeling. Deze regeling is in 2010 en 2011 van toepassing.

 

Derde besluit

Het besluit dat ziet op de fiscale behandeling in de loonheffingen en inkomstenbelasting van reiskostenvergoedingen is aan de werkkostenregeling aangepast. Het betreft de volgende twee onderdelen:

  • Een passage over gemaakte afspraken met openbaar vervoerbedrijven.
  • De werkkostenregeling.

 

De overige wijzigingen zijn niet van inhoudelijke maar van redactionele aard.

 

Tip

De openbaar vervoerbedrijven bewaren twee jaar reisgegevens en stellen die voor servicedoeleinden voor de reizigers beschikbaar. Gedurende twee jaar kunnen uw werknemers (belastingplichtigen) van de fiscaal relevante  informatie een uitdraai maken. De informatie vervangt het papieren vervoersbewijs dat reizigers van openbaar vervoerbedrijven krijgen uitgereikt. Deze termijn is korter dan de termijn, waarover de fiscus bij uw werkgever informatie kan opvragen. Deze bedraagt vijf jaar. Het is dus belangrijk dit gegeven onder de aandacht van uw werknemers te brengen.