Belangrijkste wijzigingen
- Door het vervallen van de stamrechtvrijstelling wordt code aard arbeidsverhouding (code dienstbetrekking) 19 geschrapt.
- Toevoeging code aard arbeidsverhouding (code dienstbetrekking) 20.
Let op: Code 20 is gereserveerd en mag u daarom in 2015 nog niet gebruiken.
- Toevoeging rubriek premiekorting jongere werknemers.
Let op: In 2015 heeft de premiekorting jongere werknemers eigen rubrieken. U mag hiervoor niet meer de rubrieken van de premiekorting in dienst nemen oudere werknemers gebruiken.
- Rubriek afdrachtvermindering onderwijs vervalt.
- Rubriek loonvermindering code bevalling en zwangerschap vervalt.
- Rubriek pseudo-eindheffing hoog loon vervalt.
- Rubrieken voor de volgende eindheffingen vervallen:
- eindheffing loon met een bestemmingskarakter;
- eindheffing bezwaarlijk te individualiseren loon;
- eindheffing geschenken in natura;
- eindheffing bovenmatige vergoedingen en verstrekkingen.
- Wijziging Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) in Wet langdurige zorg (Wlz).
- Wijziging Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) in Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor jonggehandicapten (Wajong).
- Wijziging Wet werk en bijstand (Wwb) in Participatiewet (aanpassing tekst).
- Premiekorting verrekenen met een aangifte onder een ander subnummer in een eerder angiftetijdvak. U mag de premiekortingen ruimer verrekenen. U mag nu ook het niet-verrekende deel van de premiekorting verrekenen met een aangifte die u onder een ander subnummer in een eerder aangiftetijdvak hebt gedaan.
Belangrijke aandachtspunten in aangifte loonheffingen 2015
- Wijziging ‘loonuren’ in ‘verloonde uren’ in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Inhoudelijk is niets gewijzigd.
- Verduidelijking aantal loondagen bij maandaangifte. Bij een aangiftetijdvak van een maand ligt het maximale aantal loondagen tussen de 20 en 23.
- Advies over correcties: Wilt u een aangifte corrigeren die u niet hebt gedaan met het aangifteprogramma van de Belastingdienst? Doe dat dan met dezelfde software en niet met het aangifteprogramma van de fiscus, omdat dan onjuiste gegevens binnenkomen.
- Verkeerde begindatum inkomstenverhouding bij uitzendkrachten. Hebt u aangifte gedaan voor een uitzendkracht en merkt u later dat u een verkeerde begindatum hebt ingevuld, neem dan de juiste begindatum op vanaf de eerstvolgende aangifte. U hoeft deze datum in eerdere aangiften niet te corrigeren. In de polisadministratie wijzigt de begindatum namelijk automatisch in alle aangiften en correcties die u al voor deze inkomstenverhouding hebt gedaan.
Let op: Dit geldt alleen voor uitzendkrachten.
- Toepassen witte en groene tabel in 1 kalenderjaar. Betaalt u in 1 kalenderjaar aan een werknemer loon waarvoor u de witte tabel gebruikt en loon waarvoor u de groene tabel gebruikt? Dan moet u deze werknemer onder verschillende nummers inkomstenverhouding in de aangifte opnemen. Dat geldt niet alleen als u de 2 soorten loon in hetzelfde aangiftetijdvak uitbetaalt (bijvoorbeeld een ontslaguitkering tegelijk met het laatste reguliere loon), maar ook als u ze in verschillende tijdvakken uitbetaalt (bijvoorbeeld een ontslaguitkering enkele maanden na het ontslag).