Dat blijkt uit het deelakkoord dat Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) op maandag 1 oktober j.l. presenteerden.
Om deze ‘verdwenen’ inkomsten te dekken wordt onder meer de assurantiebelasting per 1 januari 2013 verhoogd. En wordt het vitaliteitssparen niet ingevoerd. Samen leveren die zo’n 1,5 miljard euro op. Verder gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog dan gepland. De AOW-leeftijd komt in 2018 uit op 66 jaar, in 2021 op 67 jaar. Ook wordt voor 150 miljoen euro aan vergroeningsmaatregelen uit het vijfpartijenakkoord (Lenteakkoord) geschrapt.
Ruime verdubbeling assurantietaks
Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat de verhoging van de assurantietaks elk huishouden jaarlijks zo’n 100 euro kosten. Nu betalen Nederlandse huishoudens gemiddeld ruim 800 euro per jaar voor hun schadeverzekeringen. Met de verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 procent naar 21 procent, stijgt deze belasting meer dan 100 procent.
Harmonieuze formatie
Uit het deelakkoord blijkt dat Samson en Rutte met elkaar door de bocht kunnen. Maar, zij zijn er nog niet. Er is immers pas sprake van een succesvol regeerakkoord als er voor de langere termijn ook echte hervormingen bekend zijn, zoals op het gebied van de woningmarkt en de zorg. Er zullen nieuwe voorstellen komen, die in de Tweede Kamer behandeld moeten worden. Dat geldt ook voor de plannen uit het deelakkoord.