Dit blijkt uit een onderzoek van PwC in opdracht van Vebego, een internationaal opererend familiebedrijf actief in facility services, personeelsdiensten en de gezondheidszorg. In het onderzoek is bekeken wat de effecten zouden zijn van toepassing van het Belgische dienstencheque systeem in Nederland.
Zwart betaald
Het systeem van de dienstencheques wordt in België al jaren met succes gebruikt. Met de invoering van het ‘Belgische’ systeem in Nederland kunnen niet alleen nieuwe banen worden gecreëerd, maar worden ook een kleine honderdduizend ‘zwart betaalde’ banen omgezet in officiële banen, zo blijkt uit het onderzoek.
Huishoudelijke diensten
Met de dienstencheques kunnen consumenten tegen het gereduceerde tarief van tien euro onder meer huishoudelijke diensten afnemen bij erkende bedrijven die hiervoor werknemers in loondienst nemen. Zij betalen hiervoor met dienstencheques of vouchers. België telt 2.400 bedrijven in deze sector die aan 160.000 personen werk bieden voor ruim 800.000 particuliere klanten. Het systeem levert snel veel nieuwe banen op en is veel goedkoper dan andere stimuleringsmaatregelen zoals de Melkertbanen aldus de onderzoekers. In het tweede kwartaal van 2013 waren in Nederland 197.000 laag geschoolden werkeloos.
Legaal
Door het gereduceerde tarief treedt ook een verschuiving op van onofficiële banen naar officiële banen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die nu nog ‘zwart werken’ dan weliswaar belasting betalen, maar ook genieten van de voordelen van het werknemer zijn; zoals pensioenopbouw en vakantiegeld. Netto verdienen zij ten minste hetzelfde, terwijl de opdrachtgever niet meer kwijt is dan nu.