Zelfstandig ondernemers blijken niet altijd goed op de hoogte te zijn van de risico’s en oorzaken van arbeidsongeschiktheid. Dit concludeert zzp-platform Myler dat in opdracht van verzekeraar GoedGenoeg onderzoek deed onder 2.445 zelfstandigen. Ook Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen werkten mee aan het onderzoek.

Slechts twee op de tien zelfstandig ondernemers acht de kans groot dat zij door langdurige ziekte of een ongeval niet meer kunnen werken. In de praktijk blijkt echter dat 30,4 procent weleens arbeidsongeschikt is geweest. De top drie oorzaken van arbeidsongeschiktheid zijn een verkeerde werkhouding (55 procent), psychische aandoeningen (23 procent) en aandoeningen aan het zenuwstelsel (16 procent). Uit het onderzoek blijkt echter dat ondernemers denken dat ongevallen (44,8 procent) en hart- en vaatziekten (43,4 procent) de boosdoeners zijn.

 

Geen inkomen

Verder komt naar voren dat bijna tweederde (61 procent) van alle zelfstandig ondernemers geen inkomen heeft als zij door arbeidsongeschiktheid niet meer kunnen werken. Dat komt niet alleen omdat zzp’ers de risico’s van arbeidsongeschiktheid onderschatten, maar ook omdat zeven van de tien onverzekerde zzp’ers een verzekering te duur vindt.