Een heel ander leven, een nieuw ritme, gebroken nachten. Het is te zien. Bij sommige nieuwe ouders leidt de gezinsuitbreiding tot zoveel stress dat werken onmogelijk wordt. Dat had voorkomen kunnen worden. Maar hoe?

Wat je als eerste kunt doen is de medewerker attenderen op de (betaalde) verlofregelingen die er voor ouders zijn. 28 procent van de jonge ouders in loondienst maakt hier namelijk nog geen gebruik van. Zonde! Want deze verlofregelingen ondersteunen juist bij een goede werk-privébalans en voorkomen daarmee langdurige uitval. Een win-winsituatie voor zowel de werknemer als de werkgever.

Bij de meeste verlofregelingen wordt een deel van het loon doorbetaald, gecompenseerd door het UWV

Sinds een aantal jaar kent Nederland diverse verlofregelingen voor ouders. Bij de meeste hiervan wordt een deel van het loon doorbetaald, en deze aan de werkgever gecompenseerd door het UWV. Zo ondersteun je zonder enige financiële investering van jouw kant, de jonge ouders bij het wennen aan hun nieuwe uitgebreide gezinsleven.

Stress van een jong gezin

Als je ’s avonds ontspant en ’s nachts goed slaapt kun je opgebouwde werkstress goed kwijtraken. Maar laat dat nou net hetgeen zijn wat zo lastig is als jonge ouder. Dit betekent dat herstellen bij jonge ouders minder makkelijk gaat en zij een nieuwe werkdag al met veel stress beginnen. 

Wat is een parentale burn-out?

De extreme mate van uitputting en stress die ouders kunnen ervaren als gevolg van alle eisen en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het opvoeden van kinderen, heet ‘parentale burn-out’. Gezinsuitbreiding is fantastisch, maar tegelijkertijd rust er vaak een grote druk op de schouders van ouders. Waarschijnlijk is dat een van de redenen dat het verzuim onder jonge ouders hoger is dan in andere leeftijdscategorieën.

Jonge ouders ondersteunen

De overheid heeft gesubsidieerde verlofregelingen geïntroduceerd om jonge ouders de tijd te geven om te wennen aan hun nieuwe situatie en hen te ondersteunen bij het (her)vinden van de juiste werk-privébalans. Een overzicht van de verlofregelingen die er voor ouders zijn vind je hier. De huidige verlofregelingen rondom zorg voor kinderen en naasten zijn complex erkent ook demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken), die recent een voorstel deed om de verlofregelingen te versimpelen.

Kortom: voorkom uitval en wijs werknemers op de verschillende verlofregelingen die er zijn voor jonge ouders. Zo krijgen ze meer tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en blijven ze ze op de langere termijn beter inzetbaar.

Whitepaper Verlofregelingen rondom geboorte

Houd jonge ouders inzetbaar op de werkvloer. Voorkom een scheve werk-privébalans door gebruik te maken van de gesubsidieerde verlofregelingen. Welke regelingen er zijn en wat die inhouden lees je in deze whitepaper.