Ongeveer 40 procent van de huwelijken in Nederland mondt uit in een echtscheiding, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Elk jaar lopen meer dan 30.000 huwelijken op de klippen. De overgrote meerderheid van al die mensen heeft een baan. Je kunt dus wel stellen dat elke organisatie, groot of klein, op een zeker moment te maken krijgt met de gevolgen van een scheiding.
Een scheiding is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Je collega moet van alles regelen, mogelijk moet het huis verkocht worden en als er kinderen bij betrokken zijn, krijgt hij of zij die misschien minder te zien. Maar voor de meeste mensen is dit geen reden om (tijdelijk) te stoppen met werken. Als HR-manager komen er rondom de scheiding waarschijnlijk een aantal zaken op je af.
Beschikbaarheid
De nieuwe situatie kan ertoe leiden dat je collega minder wil gaan werken of niet meer op dezelfde tijden, bijvoorbeeld omdat de zorg voor de kinderen anders wordt verdeeld. Het komt ook voor dat mensen als gevolg van een scheiding overspannen worden, waardoor ze een poosje uit de roulatie zijn. Maar alle werknemers zijn anders; sommige mensen storten zich juist helemaal op hun werk als ze in scheiding liggen.
Productiviteit
Niet iedereen slaagt erin om privé en werk strikt gescheiden te houden. De emotionele pijn, stress en schaamte zorgen nou eenmaal voor afleiding, wat ten koste gaat van de productiviteit en efficiëntie. Je kunt het een werknemer niet kwalijk nemen dat de focus in deze periode elders ligt. En het kan best even duren voordat de scheiding rond is, bijvoorbeeld als er sprake is van conflicten over bijvoorbeeld alimentatie.
Werksfeer
Als een van de medewerkers gaat scheiden, hoef je niet te verwachten dat hij of zij in het begin heel erg vrolijk op werk verschijnt. Zeker in een klein team is dit niet bevorderlijk voor de werksfeer. En wat als twee werknemers uit elkaar gaan? Dan is een scheiding vaak het gesprek van de dag op de werkvloer. Naast de collega’s die oprecht meeleven zijn er ook mensen voor wie sensatiezucht de enige drijfveer is.
HR is en blijft natuurlijk mensenwerk en ieder mens gaat op zijn eigen manier om met een scheiding. Er is dus geen perfecte benadering die altijd werkt. Maar met onderstaande uitgangspunten kom je in de meeste gevallen een heel eind.
1. Formuleer beleid
Zorg ervoor dat voor iedereen duidelijk is wat de regels zijn in het geval van een scheiding. Bepaal bijvoorbeeld of je werknemers verlof moeten opnemen voor bezoekjes aan de advocaat of dat ze daar vrij voor krijgen. En als jouw organisatie relaties op de werkvloer toestaat, wijs medewerkers dan ook op de eigen verantwoordelijkheid om negatieve gevolgen bij een liefdesbreuk te minimaliseren.
2. Creëer een open sfeer
Je collega’s moeten weten dat ze een scheiding met je kunnen bespreken. Veel mensen houden hun privéproblemen liever voor zich. Begrijpelijk, maar zo kun je er ook geen rekening mee houden. Ga dus zelf (discreet) het gesprek aan als de werknemer in kwestie niet naar jou toe komt. Treed ook op tegen geroddel en leedvermaak. Dergelijk gedrag draagt niet bij aan een positieve werksfeer.
3. Bied emotionele steun
Een scheiding is één groot rouwmoment en jouw invloed als HR-manager is beperkt. Maar het kan geen kwaad om je collega gerust te stellen. Misschien wil hij of zij wel graag een paar dagen vrij om alles op een rij te zetten? Of biedt het werk juist structuur en houvast? Ga geen dingen zeggen als ‘je bent beter af zo’ of ‘nu heb je je vrijheid weer terug’. Dat is niet aan jou en kan verkeerd overkomen.
4. Geef praktische tips
Je kunt je collega ook helpen door praktische adviezen te geven. Wijs hem of haar op websites, blog en boeken over het verwerken van een scheiding of op digitale initiatieven die de scheidingsprocedure makkelijker maken. Weet de werknemer bijvoorbeeld dat twee ex-partners ook in goed overleg online kunnen scheiden? Een voordeel is dan dat je allerlei handige documenten niet zelf hoeft te regelen.
5. Wees coulant
Misschien is je collega inderdaad iets minder productief, komt hij of zij geprikkeld over en wordt het er op kantoor niet gezelliger op. Wees dan niet te streng en onthoud dat een scheiding iemands leven op zijn kop zet. Als het goed is, zijn deze negatieve effecten tijdelijk van aard. Blijven de problemen aanhouden? Dan is het tijd voor een gesprek waarin je samen naar een oplossing zoekt.