De Universiteitsraad blijft met vragen zitten over het camerareglement van de EUR over de beveiligingscamera’s op campus Woudestein. Tot nu toe zijn de antwoorden gegeven door het Erasmus Facilitair Bedrijf nog onvoldoende bevredigend, waardoor het vaststellen van het reglement wordt uitgesteld.

De Universiteitsraad begon begin april  met het verkennen van een hernieuwd reglement rond beveiligingscamera’s op campus Woudestein. Sindsdien zijn er veel vragen  bij de raad naar bovengekomen over; de procedures (wie kan wanneer de beelden bekijken?), het doel (veiligheid? betrappen op fraude?) en welke camera’s er eigenlijk allemaal staan op de campus. Zo zijn er al verschillende camera’s op zwart gezet omdat ze geplaatst bleken zonder de verplichte toestemming van de raad.

Dummy-camera’s

Het nieuwste onderwerp van discussie zijn de ‘dummycamera’s’. De camera’s in het V-gebouw  zijn ‘dummy camera’s, daarom is er geen toestemming gevraagd aan de Universiteitsraad voor het plaatsen van deze, zo verklaarde Michèle Belgraver van het Erasmus Facilitair Bedrijf (EFB) in antwoord op raadsvragen. Het zijn echte camera’s maar ze staan altijd uit.

Aangesloten?

Tijdens de commissievergadering van 13 mei kon Belgraver niet zeggen of de camera’s wel of niet zijn aangesloten. Wel gaf ze aan dat er niet de intentie is de camera’s aan te zetten, en wanneer die behoefte er wel komt, dan zal daar eerst toestemming voor gevraagd worden aan de Universiteitsraad.

Toestemming voor plaatsing

Dit vindt de raad niet de juiste gang van zaken. Het regelement geeft aan dat de raad toestemming moet geven voor de plaatsing, niet voor het aan en uitzetten van de camera’s. Belgraver heeft beloofd de vragen voor te leggen aan de afdeling juridische zaken. Wanneer de dummycamera’s ook onder het reglement vallen, wil de raad graag een overzicht van alle camera’s, dus ook de dummy’s. Om het effect van de dummy’s niet teniet te doen, hoeft de raad niet te weten of een camera wel of niet aanstaat, ‘maar wel of er een hangt’.

Incompleet overzicht

Ondertussen heeft de raad al een vernieuwde versie van het cameraoverzicht ontvangen, omdat de eerste versie verouderd was. Het nieuwe overzicht bleek tijdens de commissievergadering ook niet compleet: minstens één camera in de universiteitsbibliotheek ontbrak. De raad overlegt met het college van bestuur om de besluitvorming uit te stellen.