Meer dan de helft van de werknemers vindt dat Nederland er smeriger op wordt. Dit blijkt uit het schoonmaakbelevingsonderzoek dat onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Hago heeft uitgevoerd onder 500 medewerkers uit het Nederlandse bedrijfsleven. Met name ambtenaren bij de overheid ervaren de bezuinigingen. Bijna de helft van de ambtenaren vindt hun werkplek smeriger worden. De meeste medewerkers vinden dat schoonmakers te weinig tijd krijgen om hun werk adequaat uit te voeren.

Opvallend is dat de resultaten grote verschillen laten zien tussen schoonmaak overdag en ’s avonds. Zo stijgt de tevredenheid wanneer mensen de schoonmakers aan het werk zien. Toch blijft vier op de tien werknemers van bedrijven met avondschoonmaak tegen schoonmaak tijdens kantooruren. Bij bedrijven met dagschoonmaak blijkt slecht één op de tien nog voor schoonmaak buiten het gezichtsveld te zijn.

Euro meer voor schoon toilet

Vies sanitair is nog altijd de grootste ergernis. Daadwerkelijk te zitten op het toilet, durven veel mensen niet. Zo geeft maar liefst één op de drie werknemers aan bereid te zijn één euro per maand meer te betalen als dit hun een schoon toilet oplevert. Ruud Danklof, algemeen directeur bij Hago: ‘Het is goed om te zien dat de Nederlandse werknemer zo hecht aan een schone werkomgeving, dat hij zelfs bereid is daarin te investeren. Wel is het opmerkelijk dat nog steeds maar een derde van de bedrijven overdag schoonmaakt, terwijl de werknemer de werkplek schoner vindt en nauwelijks iemand nog bezwaren heeft tegen de nieuwe collega op de werkvloer.’

Onbekend, onbemind

‘Onbekend maakt onbemind’ merkt ook (dag)schoonmaakbedrijf Hago Next. Hago Next ervaart de meeste weerstand bij organisaties met gebrek aan ervaring met dagschoonmaak. Wanneer de groeiende populariteit voor dagschoonmaak doorslaat naar de meerderheid, verwacht Hago een eind te kunnen maken aan verdere vervuiling en de kans op nieuwe opstand onder schoonmakers door gebrek aan waardering tegen te gaan.

Grootste ergernissen viezigheid werkplek

1. vies sanitair of toilet (66 procent)
2. een prullenbak die niet of nauwelijks wordt geleegd (33 procent)
3. een vies bureau, tafel en stoel (29 procent)