Hoewel 66 procent van de respondenten aangeeft brandveiligheidrichtlijnen belangrijk te vinden, is dit voor een groot deel van de werknemers geen motivatie om zich aan deze voorschriften te houden: een derde zegt zich niet bezig te houden met de richtlijnen of is hier niet bekend mee. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt zowel bij de werkgever als de werknemer. Enerzijds moet de werkgever ervoor zorgen dat er brandveiligheidrichtlijnen zijn en dat werknemers getraind worden om met calamiteiten om te gaan. Anderzijds hebben medewerkers eigen verantwoordelijkheid om de regels te kennen.
Nooddeuren niet altijd vrij toegankelijk
Ruim elf procent van de respondenten geeft aan dat de nooddeuren bij het bedrijf waar zij werken niet vrij toegankelijk zijn. Er staat wel eens iets in de weg dat de vrije toegang belemmert.
Tips voor brandveiligheid werkgevers
- Geef vluchtroutes aan door verlichte pictogrammen en noodverlichting
- Houd regelmatig ontruimingsoefeningen (ook onaangekondigd)
- Op iedere etage moet een brandblusser en/of brandslang hangen
- Stel BHV’ers aan
Tips voor brandveiligheid werknemers
- Houd nooduitgangen vrij en zorg dat deze direct toegankelijk zijn
- Zorg dat u weet hoe u met een brandblusser om moet gaan
- Zorg dat u bekend bent met het ontruimingsplan
- Zorg dat u de regels kent en naleeft
Arbowet
Het is voor de brandveiligheid binnen uw organisatie van cruciaal belang dat er met regelmaat wordt geoefend. Bedrijfhulpverleners weten hier alles van, ontruimen valt namelijk onder de regels van de Arbowet. Het is de taak van de bedrijfshulpverlener om medewerkers en andere personen bij noodsituaties te alarmeren en te evacueren.
BHV’ers krijgen het nadrukkelijke advies om jaarlijks een ontruiming te oefenen. Hiervoor biedt de organisatie van de Brandpreventieweken alle hulpmiddelen om bedrijven te ondersteunen. U kunt gratis een handleiding bestellen via www.nibhv.nl.