Tijdens het kort geding oordeelde de rechter dat er geen verband is aangetoond tussen het handelen en de verslavingsproblematiek. De rechter benadrukte dat een bodemprocedure nodig is om te beoordelen of het ontslag op staande voet standhoudt.
Als vast komt te staan dat er sprake was van een verslaving in die periode is het zeer goed denkbaar dat de rechter in een bodemprocedure alsnog oordeelt dat het ontslag op staande voet onterecht is gegeven. De rechter zal in zijn oordeel alle omstandigheden, waaronder de persoonlijke omstandigheden, moeten betrekken.
Verslaving wordt beschouwd als ziekte
Als een medewerker bijvoorbeeld aan een alcohol- of drugs verslaving lijdt, wordt dat arbeidsrechtelijk gezien als een ziekte. In dat geval moet de werkgever loon tijdens ziekte betalen en bestaat er een opzegverbod. Een ontslag op staande voet is dan niet de maatregel die opgelegd mag worden, tenzij er ook nog bijkomende omstandigheden zijn.
Alcohol- en drugsbeleid
Werkgevers doen er goed aan om een beleid voor alcohol-, drugs- en medicijnen (ADM) op te stellen en daarin regels op te nemen over het gebruik van dergelijke middelen en de procedures over het signaleren en behandelen van werknemers met een ADM-probleem. Dat geldt overigens ook voor andere verslavingen, zoals gokken of gamen. Die regels zullen vervolgens goed onder de aandacht van het personeel moeten worden gebracht en ook consequent moeten worden toegepast.