Werkgevers zijn aansprakelijk voor schade die werknemers tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden lijden. Onderdeel van deze zorgplicht is dat de werkgever moet waarschuwen voor gevaren op de werkvloer. Iedereen weet dat mobiel bellen leidt tot concentratie- en aandachtsverlies voor de omgeving. Is een werkgever gehouden werknemers ook hiervoor te waarschuwen?

Het Gerechtshof Leeuwarden liet zich hier onlangs over uit. Een werknemer was tijdens betonmontagewerkzaamheden mobiel aan het bellen en van een triltafel gevallen. Hij had hierdoor letsel opgelopen en deed een beroep op schending van de zorgplicht door zijn werkgever.

 

Omdat de gevaren van mobiel bellen op de werkvloer algemeen bekend zijn, oordeelde het Gerechtshof dat een werkgever in het algemeen niet verplicht is zijn werknemers hiervoor te waarschuwen. Als specifieke werkomstandigheden er echter voor zorgen dat mobiel bellen op de werkvloer een veel groter gevaar op ongelukken met zich brengt in vergelijking met het gewone risico van mobiel bellen, dan is de werkgever wel verplicht instructies te geven.

 

Werkgever aansprakelijk

Gegeven de specifieke werkomstandigheden in deze zaak had de werkgever volgens het Gerechtshof of werknemers moeten verbieden te bellen of ze moeten vragen bij het gebruik van een mobiele telefoon extra alert te zijn. Omdat de werkgever dit had nagelaten en kon worden vastgesteld dat de schade voortkwam uit de schending van de zorgplicht, was de werkgever aansprakelijk voor de schade.

 

Overigens: als de werkgever aantoont aan zijn zorgplicht te hebben voldaan of wanneer de schade het gevolg is van opzettelijk of bewust roekeloos handelen van de werknemer, is de werkgever niet aansprakelijk voor schade die werknemers tijdens de uitoefening van hun functie lijden (artikel 7:658 BW).

 

Hof Leeuwarden, 29 juni 2010, LJN BN0792