Een werkneemster die bij de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis werkt, stelt zich op het standpunt dat haar werkgever verantwoordelijk is voor haar burn-out. Na een aantal keren het werk weer te hebben opgepakt en vervangend werk te hebben verricht is de werkneemster inmiddels volledig arbeidsongeschikt.

De werkneemster heeft aangegeven dat de werkomstandigheden beroerd waren. Volgens haar waren er veel te weinig mensen op de afdeling waardoor de kans op uitval en ziekte is vergroot. Ook werkte zij vaak ’s nachts alleen en was er soms een confrontatie met een agressieve patiënt. Hierdoor kwam haar veiligheid in gevaar. De werkneemster had een veel te hoge bloeddruk en veel stressgerelateerde klachten. De werkgever was hiervan op de hoogte maar heeft niet ingegrepen.

 

Arbeidsinspectie

Werkneemster heeft de Arbeidsinspectie ingeschakeld. De voorgestelde maatregelen, waaronder een extra werknemer in de nacht en een glazen wand bij de balie, zijn er nooit gekomen. De werkneemster stelt de werkgever aansprakelijk voor het niet nakomen van de re-integratie-afspraken en is in de ogen van de werkneemster tekortgeschoten in de zorgplicht. De werkgever heeft ook niet als goed werkgever gehandeld, door de burn-out te laat te onderkennen en niet tijdig een behandeling aan te bieden, alsmede de re-integratieverplichtingen niet na te komen.

 

Het Hof beslist dat de werkgever tekort is geschoten in de zorgplicht en veroordeelt de werkgever tot betaling van de nog nader te bepalen materiële en immateriële schade aan de werkneemster. Als voorschot moet de werkgever € 27.000 voldoen.

 

Gerechtshof ’s-Gravenhage, 03 november 2011, LJN: BU2798

 

Tip

Klachten van de werknemer over werkdruk moet de werkgever vanuit zijn zorgplicht serieus onderzoeken.