36% van de werkenden vindt dat het mondkapje op de werkvloer verplicht moet worden. 59% vindt de huidige kabinetsregels onduidelijk en verwarrend. Als mensen moeten kiezen tussen een dringend advies voor mondkapjes, of een verplichting, kiest 64% voor een verplichting. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 1250 leden.

“Deze cijfers zijn helder: ook werkend Nederland heeft behoefte aan duidelijkheid vanuit het kabinet. Dit is goed te verklaren op basis van een ander cijfer uit dit onderzoek: een kwart van de ondervraagden voelt zich op de werkvloer niet veilig tegen coronabesmetting. 1 op de 3 stelt daarnaast dat de 1,5 meter niet wordt nageleefd op het werk,” aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

“We pleiten daarom voor scherpe richtlijnen van het kabinet, ook voor op de werkvloer. Zeker in beroepen waar de 1,5 meter afstand nauwelijks haalbaar is, zou iedereen een mondkapje moeten dragen: in winkels, horeca en de productie. Dit geldt voor zowel klanten, omstanders als voor werkenden zelf. We moeten hier samen doorheen.”

Verkouden collega’s

Bij werkgevers en collega’s onderling valt er nog een slag te maken in het naleven van de veiligheidsvoorschriften. 19% van de ondervraagden stelt dat mensen met klachten (zoals verkoudheid) gewoon naar werk komen. 12% zegt dat de werkgever steeds lakser omgaat met coronaregels. Bij de ondervraagden die thuis kunnen werken, wordt 16% gevraagd om toch naar kantoor te komen.

Fortuin: “Als we dit doortrekken naar alle werkenden, betekent het dat 1,5 miljoen werkenden collega’s om zich heen hebben met klachten. En daarmee een verhoogd risico op corona lopen. De werkplek wordt daarmee een broeinest voor coronabesmetting. Dit kunnen we ons niet veroorloven. We komen hier alleen doorheen als iedereen zich aan de maatregelen houdt, zowel werkgevers als werknemers. Om die reden moeten er ook tempo worden gemaakt met sneltesters. Zodat iedereen met klachten snel weet waar hij of zij aan toe is.”