Volgens Van Vollenhoven dwingt zo’n veiligheidswet af dat bedrijven zich aan de veiligheidsregels voor hun branche houden. De overheid kan zo ook controleren of bedrijven en organisaties de regels naleven.
Coalitieakkoord
Van Vollenhoven stelt dat een nieuwe wet duidelijkheid geeft. Hij verwijst daarbij naar het laatste coalitieakkoord. Hierin gaf de regering aan dat veiligheid niet meer alleen een taak is van de overheid, maar van iedereen in de samenleving, dus ook van bedrijven en organisaties. “Alleen is nooit duidelijk gemaakt wat er dan van hen wordt verwacht,” aldus Van Vollenhoven.
Minimum
De wet moet volgens hem onder meer risico-inventarisaties bevatten, met daarin de geldende wetgeving voor branches en de eigen richtlijnen. Ook moet erin staan welke risico’s bedrijven precies willen beheersen en hoe ze dat willen doen. Van Vollenhoven ziet de veiligheidswet als ‘het minimum waar iedereen zich aan moet houden.’ Hij streeft ernaar minister Hirsch Ballin van Justitie in 2010 zover te krijgen dat deze een wetsvoorstel indient.
Tip:
Wettelijk heeft u de zorgplicht voor de veiligheid van werknemers. Als u hierin tekort schiet bent u dan ook aansprakelijk voor de schade. Zorg dus dat u op de hoogte bent van de veiligheidsrisico’s en dat u deze minimaliseert binnen uw bedrijf. En zorg daarnaast voor voorlichting van werknemers.