Door de economische crisis durven werknemers zich minder snel ziek te melden omdat ze vrezen voor hun baan. Daardoor werken ze langer door met klachten, wat weer merkbaar is in de arbeidsproductiviteit. Dit stelt Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatiedeskundige van de landelijk opererende Arbo Unie.

Gemiddeld ligt het landelijke ziekteverzuim percentage op vier procent, maar dit neemt steeds verder af. Wel zijn er verschillen per branche zichtbaar. Ambtenaren hebben bij de overheid bijvoorbeeld meer baanzekerheid. In deze sector is het verzuim ook hoger dan in bijvoorbeeld de bouw, waar het al lange tijd slecht gaat.

 

Angst

Angst speelt een grote rol in het met klachten doorwerken. Van den Hoogen zegt hierover: “Werknemers denken dat als ze zich ziek melden, ze op een ’zwarte lijst’ komen te staan bij hun werkgever.’’ Werknemers die met klachten doorwerken leveren duidelijk zichtbaar mindere prestaties. Zo stijgt het productieverlies van mensen die met klachten doorwerken soms met 15 procent. “Vooral mentale klachten zorgen ervoor dat men minder goed met het werk bezig is,’’ aldus Van den Hoogen

 

Korte termijn planning

De arbeids- en organisatiedeskundige noemt het korte termijn planning van de werknemers. “Ze zijn nu bang om hun baan te verliezen en werken daarom door. Dat breekt ze een keer op. Over anderhalf jaar komen er veel mensen bij die langere tijd uit de roulatie zijn. Dan wordt de rekening betaald,’’ besluit Van den Hoogen.