Tijdens de speciale meldweek ‘werken in de kou’ van de FNV-vakbonden, zijn er bij FNV 200 klachten binnengekomen.

De klachten waren vooral afkomstig van bouwvakkers, winkelpersoneel, postbodes en werknemers in de metaal. Deze uitkomst bevestigt de indruk van de FNV-vakbonden dat werkgevers in deze sectoren te weinig doen om werknemers tegen kou te beschermen. De vakbonden willen dan ook betere afspraken.

 

Werkomstandigheden

Volgens FNV Bondgenoten lijken veel werkgevers maling te hebben aan het welzijn van hun medewerkers. De vakbond verwijst naar winkeldeuren die open moeten blijven, te dunne werkkleding, gevaarlijk werk op een bevroren ondergrond en buiten werk doen bij een  gevoelstemperatuur van min tien graden.

 

Ontslag bij klacht

Verder concludeert FNV Bondgenoten dat werkgevers klachten nauwelijks serieus nemen en dat klagende werknemers het risico lopen hun baan kwijt te raken. De vakbond haalt een bouwvakker aan die op spiegelgladde steigers ijs en sneeuw moet schrapen. “Zodat we weer op het dak aan het werk kunnen. Maar dat gaat nog niet zo makkelijk. De baas dreigt zzp’ers in te schakelen en mensen naar huis te sturen als ze niet meewerken.”

 

Tip

De Arbowet geeft niet precies aan wanneer werken in de kou nog veilig is. Wel geeft het Arbobesluit (art. 6.1) aan dat de temperatuur op de werkvloer niet mag leiden tot schade aan de gezondheid van medewerkers. Ter voorkoming moet de werkgever zorgen voor beschermingsmiddelen voor het personeel. Als deze niet helpen, moet u de werkduur beperken. Ook bij extreme kou moet u maatregelen nemen voor uw werknemers.