Hoe beïnvloed je je eigen inzetbaarheid?
“Op onze scholen willen we leerlingen een goede start geven, met onderwijs dat het beste bij ze past om zich te ontwikkelen”, zegt Finet Schrijver, HRM-adviseur bij VCO Oost-Nederland. “Een mooi streven, maar het kan behoorlijk zwaar zijn. Dit vraagt van leerkrachten, onderwijsassistenten, leidinggevenden en ondersteunend personeel, dat ze fit zijn. De school als werkgever heeft hierin een rol, maar we verwachten dat medewerkers zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen. Dat ze zich ervan bewust zijn dat ze voor zichzelf moeten zorgen om leerlingen goed te kunnen begeleiden. Vergelijk het met een vliegtuig waarin de luchtdruk wegvalt: dan moet je ook eerst je eigen mondkapje opzetten voordat je anderen helpt. Op de VCO-dag hebben de experts van Arbo Unie allerlei manieren belicht waarop je zelf je eigen inzetbaarheid kan beïnvloeden.”
Uitgebalanceerd programma
Aan de ochtend gingen uitgebreide voorbereidingen vooraf, waarin VCO en Arbo Unie intensief samen optrokken. Finet: “Arbeids- & Organisatieadviseur Susanne Tijssen van Arbo Unie stelde de juiste vragen om tot een uitgebalanceerd inhoudelijk programma te komen dat precies aansloot bij wat wij voor ogen hadden. Met in totaal 12 workshops, over onder andere werk-privébalans, slapen, voeding, het herkennen van psychische problemen, lol in je werk, minder zitten en mindfulness.” Ook op andere vlakken dacht Arbo Unie mee. “Wij zijn al langer bezig met inzetbaarheid en hebben een ESF-subsidie aangevraagd voor activiteiten rondom dit thema. Susanne heeft er met haar collega’s voor gezorgd dat dit evenement aan de voorwaarden voor die subsidie voldoet. Ook heeft ze meegedacht over de communicatiemiddelen waarmee we dit evenement onder de aandacht hebben gebracht.”
Positieve insteek
Op de ochtend zelf volgden de deelnemers diverse workshops, waarna Edwin Benne van BeLife de plenaire sessie ‘Werken is topsport’ verzorgde. En hij kan het weten: hij maakte deel uit van onze nationale volleybalploeg die zilver won op de Olympische Spelen in 1992, speelde in 400 interlands en was van 2011 tot en met 2014 bondscoach van het Nederlands herenvolleybalteam. Andries Mulder, voorzitter van het college van bestuur van VCO Oost-Nederland: “Aan de reacties van medewerkers te beluisteren kwam de boodschap goed over. Ik vind het heel mooi hoe we met een positieve insteek het gesprek over inzetbaarheid hebben aangezwengeld. Ik ben ook heel blij met de terugkoppeling die we na afloop van Arbo Unie hebben gekregen over wat de workshopleiders is opgevallen. Bijvoorbeeld dat medewerkers ook een eigen verantwoordelijkheid voor hun welbevinden onderkennen maar het vaak moeilijk vinden die te nemen. En dat ze aangeven behoefte te hebben aan extra coaching en intervisie, het liefst intern. Ik zie veel aanknopingspunten om hiermee verder te gaan.”
Eindelijk weer op volleybal
De thema-ochtend heeft ook op individueel niveau bij veel medewerkers iets teweeggebracht. “Een leuk voorbeeld is dat ik op de maandag na 4 oktober opeens een collega tegen het lijf liep bij mijn volleybaltraining. Zij was er al eerder tegen mij over begonnen dat ze vroeger ook aan volleybal had gedaan en dat ze daar altijd zo veel plezier aan had beleefd. Maar het was er nog niet van gekomen de draad weer op te pakken. Tót de VCO-dag. Die had haar over de streep getrokken, vertelde ze. En zo zijn er in de organisatie nog wel meer voorbeelden te noemen. Dat alleen al vind ik een heel mooie opbrengst.”