“De afgelopen maanden zien mijn collega’s en ik een piek in het aantal aanmeldingen van medewerkers met psychische klachten”, vertelt Bas. “Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer mensen er last van krijgen om alsmaar thuis te werken. Vooral het gemis van de sociale contacten op het werk speelt daarin een rol, maar bijvoorbeeld ook het ongemak van dat je niet snel iets aan iemand kunt vragen zonder een meeting in te plannen, of dat je niet alles bij de hand hebt. Sommige medewerkers zijn ook onzeker over wat precies van hen verwacht wordt en wat hun taken zijn; ook dat brengt stress met zich mee. De terugkeer naar werk komt dus als geroepen. Alleen: hoe gaat dat ook alweer?”
Drie oplossingen
1. Weer wennen aan werkprikkels
Bas: “Veel mensen die thuis een goede werkplek hebben weten te creëren, hebben tijdens de lockdown ontdekt dat ze daar heel geconcentreerd en productief kunnen werken. Nu ze weer terugkomen op het werk, hebben ze weer allemaal collega’s om zich heen die hen aanspreken, met elkaar in gesprek zijn, rondlopen, bellen. Dat zijn opeens weer heel veel prikkels die we een beetje ontwend zijn. Merk je dat je daardoor sneller afgeleid bent, zoek dan af en toe een stilteplek op waar je afgezonderd kunt werken. En realiseer je vooral dat je niet 8 uur op een werkdag productief hóéft te zijn. Gun jezelf de ruimte om mee te doen aan de interactie op de werkvloer – die je zo gemist hebt. Dat is niet alleen goed voor de sociale verbinding, maar ook voor professionele kruisbestuiving en inspiratie.”
2. Thuis voldoende afschakelen
“Sinds de lockdown is de scheidslijn tussen werk- en privétijd voor veel medewerkers verder vervaagd. Nu thuiswerken echt normaal geworden is en dit voor bijna iedereen ook technisch goed geregeld is, is de verleiding nóg groter om ’s avonds of in het weekend nog snel even iets af te maken. Of om nog even door te werken als de kinderen naar bed zijn. Dan is het maar geregeld, is vaak het idee. Maar als je dat continu doet, blijf je ‘aan’ staan, je bent nooit klaar. Zo raakt op den duur je hele systeem overbelast. Probeer daarom ook thuis vaste tijden aan te houden waarop je wel en niet werkt. Neem voldoende pauzes, blokkeer ze desnoods in je agenda. En zet in het weekend je telefoon uit om je echt af te sluiten van je werk. Onder aan de streep komt dat je productiviteit ten goede.”
3. Zorgen en angst bespreekbaar maken
“Niet iedereen heeft er vertrouwen in dat samen werken weer veilig kan, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Daarbij helpt het niet dat de besmettingen weer oplopen. Als je al wat angstig bent, en collega’s houden zich niet goed aan de afstandsregels, kan dat heel stressvol zijn. Daarom is het belangrijk om als team met elkaar te bespreken hoe je de komende tijd gaat samenwerken. Wie komt welke dagen naar kantoor? Hoe houden we afstand? Wat vinden we van hoe dat nu gaat? Zo geef je collega’s die zich niet comfortabel voelen met de nieuwe werksituatie, de mogelijkheid zich hierover uit te spreken. En creëer je ruimte om samen naar oplossingen te zoeken. Daarin hebben leidinggevenden een belangrijke rol.”
Meer weten?
Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie de mentale veerkracht van je medewerkers en daarmee je organisatie kan helpen verbeteren? Bezoek dan onze pagina over werkstress en download de StressCheck.