De nieuwe campagne ‘Hart voor de Zaak’ richt zich op het verkleinen van kans op hart -en vaatziekten bij werknemers. Het bedrijfsleven leidt jaarlijks een schade van twee miljard euro wegens productiviteitsverlies door hartziekten bij werknemers. Dit meldt MKB Nederland.

Het gaat om een campagne die ‘vitaliteit en motivatie op de werkvloer in Nederland moet stimuleren’. Daarnaast moet de campagne hartonderzoekers en hartspecialisten ondersteunen bij het vinden van oplossingen voor patiënten met hart -en vaatziekten. Op de website van de campagne, www.hartvoordezaak.nu, is te lezen dat jaarlijks ongeveer 1600 mensen op het werk een hartstilstand krijgen. Dit komt gedeeltelijk door stress, te weinig beweging en ongezonde voeding. In zeker de helft van de gevallen zijn erfelijke factoren van invloed.

 

Heartcase

Bedrijven kunnen de campagne steunen door de zogenaamde ‘Heartcase’ te kopen. Dit pakket bestaat onder meer uit een Automatische Externe Defibrillator (AED), een AED-training voor zes personen en zes reanimatie oefenpoppen. Met een Heartcase op de werkvloer vergroot een bedrijf volgens Hartvoordezaak.nu aanzienlijk de overlevingskans van een medewerker bij een hartstilstand. De medewerkers van een bedrijf dat de Heartcase aanschaft, krijgen een membercard voor kortingen in fitnesscentra, schoonheidssalons, sauna’s en golfbanen. Verder kunnen medewerkers meerdere gezondheidstests doen.

 

Initiatief

De initiatiefnemers van de non-profit campagne Hart voor de Zaak zijn de ‘Vrienden van de Cardiologie’ en diverse organisaties en bedrijven. MKB-Nederland en VNO-NCW staan achter de doelstellingen van de campagne.

 

Tip

Bij werknemers met hart- en vaatziekten draait het bij hun werkzaamheden om de energieverdeling. Belangrijk is daarom een goede verdeling van belasting en belastbaarheid. Dit is individueel bepaald, zodat er geen algemene regels voor te geven zijn. Vraag een werknemer met een hart- en vaatziekte daarom aan te geven waar de grenzen van zijn mogelijkheden liggen. Als hij dat niet goed kan, kunt u de bedrijfsarts inschakelen om samen met de werknemer naar zijn grenzen te kijken.