Organisaties met maximaal 25 werknemers, die een goedgekeurd branche-instrument gebruiken, hoeven vanaf 2011 niet meer hun RI&E te laten toetsen door een deskundige.
De Arbeidsinspectie gaat wel actiever controleren op de RI&E bij kleine werkgevers. Dat blijkt uit een brief van oud-minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De inspecteur kan om uw RI&E vragen, ook als hij verder geen overtredingen of tekortkomingen constateert.
ARIE wel of niet?
Of u verplicht bent een ARIE op te stellen, moet u zelf uitvinden aan de hand van de grenswaarden van het Arbobesluit. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat daarom op advies van de Sociaal Economische Raad (SER) een gebruiksvriendelijke tool ontwikkelen waarmee u snel kunt vaststellen of u een aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie (ARIE) moet opstellen of niet.
De SER heeft de ARIE-regeling onder de loep genomen. De conclusie van de SER was kort maar krachtig: handhaaf de regeling zoals die nu is, maar maak de regeling gebruiksvriendelijker door een instrument te ontwikkelen. Het instrument is waarschijnlijk eind 2011 beschikbaar.
De ARIE-regeling verplicht bedrijven onder meer om te zorgen voor:
- een schriftelijk preventiebeleid;
- een veiligheidsbeheerssysteem;
- noodscenario’s;
- een bedrijfsnoodplan.
Boete
In het kader van arbobeleid is iedere organisatie verplicht om een RI&E op te stellen om zware ongevallen op de werkvloer te voorkomen. Hebt u geen RI&E, dan krijgt u vanaf volgend jaar eerst een waarschuwing en de verplichting om er alsnog een op te stellen. Hebt u daarna nog steeds geen RI&E opgesteld, dan krijgt u een boete opgelegd. Nu is het nog zo dat u direct een boete krijgt als u bij een inspectie geen RI&E kunt overhandigen.