Uit onderzoek van KPMG onder 241 senior financiële medewerkers in Europa blijkt dat bedrijven het ergste ontslag- en bezuinigingsleed nog niet geleden is. Het adviesbureau denkt dat een tijdperk van permanente kostenbesparingen is aangebroken. Maar dat is niet altijd goed voor de gezondheid van de werknemers.

Volgens KPMG zijn ondernemingen van plan de komende twee jaar nog tot 25 procent op hun kosten te besparen. Het adviesbureau meldt dat de meeste bedrijven tot nu toe kostenbesparingen voor de korte termijn hebben doorgevoerd om in de recessie het hoofd boven water te houden. Hierbij hoopt 86 procent dat de besparingen binnen twaalf maanden effect hebben. KPMG benadrukt echter dat het bedrijfsleven ook in de toekomst moet letten op kostenbeheersing en tegelijkertijd geld moet weten te vinden voor groei.

 

Concurrentievoordeel

KPMG verwacht voor de komende twee jaar dat organisaties zullen kijken hoe ze tot kostenbesparingen voor de lange termijn kunnen overgaan om zo hun concurrentievoordeel te vergroten. Ruim een kwart van de door KPMG ondervraagde ondernemingen geeft aan dat ze zullen kiezen voor nog meer reorganisaties, inclusief ontslagen en bezuinigingen. Ondanks dat hiermee het meeste geld bespaard wordt, is het voor een meerderheid van de ondervraagden niet de meest duurzame oplossing. Dat is zeker niet het geval als het om de gezondheid van de betrokken werknemers gaat. Uit onderzoek van FNV Bondgenoten van februari dit jaar bleek dat reorganisaties tot gezondheidsklachten leiden bij 41 procent van de betrokken werknemers.

 

Strategie

Bij veel van de door KPMG onderzochte organisaties neemt kostenbeheersing een duidelijke plaats in hun strategie in. Het is echter niet bij alle organisaties even duidelijk wie daarvoor de verantwoordelijkheid draagt. De meeste organisaties noemen de directie. Maar 5 procent vindt kostenbeheersing een verantwoordelijkheid van alle medewerkers. Ruim 40 procent van de CFO’s en 20 procent van de CEO’s zegt verantwoordelijk te zijn voor kostenbesparingprogramma’s.

 

Volgens KPMG zullen die ondernemingen ‘winnen’ die met aanpassingen op het gebied van kostenbeheersing komen waarmee ze voortdurend middelen kunnen overbrengen van gebieden met tegenvallende rendementen naar terreinen met groeimogelijkheden. “Een nieuw tijdperk van ‘het recht verdienen om te groeien’ is aangebroken.”

 

Tip

Ook investeren in de gezondheid van werknemers is een vorm van duurzame kostenbesparing. U krijgt daardoor namelijk beter presterend personeel en u brengt uw gezondheidskosten (kosten van ziekteverzuim of noodzakelijke aanpassingen op de werkvloer) ermee terug.