Aangepast meubilair of houdingsoefeningen, mensen met RSI-klachten hebben meer baat bij hulp van een gedragstherapeut of psycholoog. Zeker als de behandelaar niet te somber op hun klachten reageert.

Dat blijkt uit onderzoek van revalidatiearts Marjon van Eijsden, waarop zij promoveert aan de Universiteit Maastricht zo weet het NAP te melden.

 

Volgens Van Eijsden heeft ongeveer 40 procent van de beeldschermwerkers RSI-klachten. Deze werknemers zijn over het algemeen perfectionisten. En angstige mensen zijn bang voor pijn. Het karakter van de patiënt speelt kortom een grote rol, aldus de onderzoekster.

 

Gedragstherapie

Fysiotherapie en houdingsoefeningen zijn zelfs bij beginnende RSI-klachten niet voldoende, meent Van Eijsden en Mensendiecktherapeute Ans Samama-Polak. Het gaat verder dan alleen lichamelijke klachten. Er moet eerst vastgesteld worden wat voor type patiënt het is. Als een angstig iemand te maken heeft met RSI kan dat worden opgelost door cognitieve gedragstherapie. Is een werknemer perfectionistisch, dan heeft degene baat bij een begeleiding door een psycholoog.

 

Geen last van pijn

Ze trokken deze conclusie door een groep werknemers met beginnende klachten te vergelijken met eenzelfde groep die geen klachten zei te hebben. De groep met klachten bleek zich al enorme zorgen te maken over de gevolgen van de beginnende RSI. Terwijl van de groep zonder klachten 60 procent toch RSI-achtige verschijnselen had. De laatste groep was van mening dat de pijntjes hoorde bij het werk en had er geen last van.