Activiteiten in het kader van verzuimbegeleiding en re-integratie vormen anno 2011 voor bedrijfsartsen het grootste deel van hun werk. Daarnaast wordt rond een kwart van de werkzaamheden besteed aan preventieve activiteiten zoals PAGO/PMO en aanstellingskeuringen, arbeidsomstandighedenspreekuur, en preventieve activiteiten op het gebied van arbeidsrisico’s, inclusief RI&E en leefstijl/vitaliteit .
Preventie
Een ruime meerderheid van de bedrijfsartsen ervaart voldoende mogelijkheden om beroepsziekten te signaleren (68 procent) en te melden (71 procent). Slechts een minderheid van de bedrijfsartsen (41 procent) ziet voldoende mogelijkheden om preventieve activiteiten naar aanleiding van een gesignaleerde beroepsziekte te ondernemen. Dit terwijl volgens 65 procent van de bedrijfsartsen de meeste werkgevers waar zij voor werken openstaan om geadviseerd te worden over de preventie van arbeidsrisico’s.
Onvoldoende mogelijkheden voor advies
80 procent van de bedrijfsartsen is van mening dat men meer in de gelegenheid zou moeten worden gesteld om preventieve activiteiten rond arbeidsrisico’s te ondernemen dan nu het geval is. 70 procent vindt dit ook ten aanzien van preventieve activiteiten rond leefstijl/vitaliteit. De meeste contracten bieden echter onvoldoende mogelijkheden om te adviseren over preventieve activiteiten op het gebied van arbeidsrisico’s geeft 32 procent van de geënquêteerde bedrijfsartsen aan. Voor advisering over leefstijl/vitaliteit biedt het contract volgens 47 procent onvoldoende mogelijkheden.
Werkplekbezoek
Minder dan de helft van de geënquêteerde bedrijfsartsen (42 procent) geeft aan bij driekwart of meer van hun werkgevers een werkplekbezoek te hebben uitgevoerd.
Ook geeft minder dan de helft aan (44 procent) dat men bij collectieve preventieve maatregelen meestal wel volgens de arbeidshygiënische strategie kan werken.