In totaal zijn tweeëntwintig veiligheidsverbetertrajecten uitgevoerd bij vijftien grote bedrijven in de industrie, metaal, bouw, vijf groepen van bedrijven uit dezelfde bedrijfstak en bij twee bedrijventerreinen. De interventies richtten zich enerzijds op de kennis, motivatie en het gedrag van de mensen op de werkvloer en in de directie en anderzijds op de techniek, werkmethoden en organisatie.
Tien tips voor verbeteren arbeidsveiligheid
Hoe in de praktijk wordt omgegaan met veiligheid heeft alles te maken met de bedrijfscultuur. De tweeëntwintig praktijkvoorbeelden hebben een top tien met tips opgeleverd hoe een bedrijf kan werken aan een betere arbeidsveiligheid op de werkvloer. Deze zijn in het kort:
- Betrokkenheid (top)management is essentieel
- Norm leidinggevende is norm medewerkers
- Zoek de weerstanden en los ze op
- Beïnvloed veiligheidsgedrag
- Beloon goed gedrag
- Laat medewerkers zelf nadenken
- Los veiligheidproblemen operationeel op
- Leer van elkaar
- Maak resultaten zichtbaar
- Borg de veiligheidscultuur in een structuur
Risicomodel voor optimale arbeidsveiligheid
Een wereldwijde primeur is dat het ministerie van SZW een risicomodel heeft ontwikkeld waarmee ondernemers een advies op maat kunnen krijgen over de meest effectieve en efficiënte beschermingsmaatregelen bij een bepaalde investering. Zij krijgen zicht op welke risico’s binnen hun bedrijf spelen en hoe zij deze binnen hun budget optimaal kunnen terugbrengen.
Investeren in arbeidsveiligheid loont
Uit onderzoek blijkt dat de kosten voor een werkgever door een dodelijk arbeidsongeval kunnen oplopen tot in totaal 70.000 euro. Het voorkomen van arbeidsongevallen kan een bedrijf dus veel schade en geld besparen. Het ministerie heeft een tool ontwikkeld waarmee bedrijven eenvoudig kunnen uitrekenen binnen hoeveel tijd een investering is terugverdiend. Deze tool is te vinden op www.arboportaal.nl.