Mensen die vaak overwerken raken niet vermoeider dan hun collega's die het rustiger aan doen. Tenminste, als een werkweek beperkt blijft tot hoogstens 60 uur. Matig overwerk leidt zelfs tot grotere bevlogenheid blijkt uit promotieonderzoek van Debby Beckers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zo meldt Praktijkblad Preventie.

Volgens Beckers zijn het de omstandigheden die overwerk al dan niet schadelijk maken. Biedt het werk voldoende afwisseling? Mag je zelf bepalen wanneer je wat gaat doen? Krijg je voldoende sociale steun? Heel belangrijk is ook of mensen vrijwillig overwerken of gedwongen.

 

60-urige werkweek

De medewerkers die overuren draaiden, meldden niet méér mentale vermoeidheid dan degenen die keurig om 17.00 uur naar huis gingen. Sterker nog: de overwerkers gaven aan dat ze meer plezier hadden in hun werk dan hun 9-tot-5-collega’s. Toch vindt de onderzoeker dit zeker geen argument voor een 60-urige werkweek. “Het gaat in mijn onderzoek om matig overwerk: gemiddeld drie tot vier uur per week. Minder dan één procent van de werknemers in mijn studie draaide weken van 60 uur of meer.”

 

Eentonig werk en weinig controlemogelijkheden

Hogere taakvariatie en controlemogelijkheden zouden kunnen beschermen tegen vermoeidheid. Uit het onderzoek blijkt dat de werknemers die hoog scoorden op de vermoeidheidsschaal vooral klaagden over eentonig werk en weinig controlemogelijkheden. Mensen die overwerken, gaan helemaal op in hun werk en ervaren grote voldoening. Maar voordat managers deze laatste boodschap met drie-secondenlijm op het mededelingenbord kitten, wil Beckers een nuancering plaatsen. “Ik hoop niet dat het beeld blijft hangen dat overwerk nooit schadelijk kan zijn. Ik heb alleen geen schadelijke effecten kunnen vinden.”

 

Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet is niet meer zo streng als hij was. Toch kunnen Nederlandse werknemers niet onbeperkt worden ingeroosterd. Zij mogen werken:

  • per dienst: maximaal 12 uur;
  • per week: maximaal 60 uur;

Bovendien mogen ze niet iedere week het maximaal aantal uren draaien. Als u hun arbeidstijd over een langere periode bekijkt, zien hun werkuren er zo uit:

  • per week per 4 weken: gemiddeld 55 uur per week
  • per 16 weken: gemiddeld 48 uur per week

 

Enquête Overwerk

Overwerk: het kan een welkome bron van extra inkomsten zijn, maar volgens FNV Bondgenoten is het vaak voor werknemers niet vrijwillig en wordt er ook niet altijd voor betaald. Om in kaart te brengen hoe het staat met overwerk in Nederland en de zeggenschap van werknemers hierover, heeft de vakbond een digitaal meldpunt gelanceerd. Werknemers kunnen tot 19 maart hun ervaringen kwijt middels de online enquête.