Mensen werken dit jaar ondanks de economische crisis zeker net zoveel over als vorig jaar, volgens een enquête van FNV Bondgenoten. Uit onderzoek blijkt dat overwerken niet per definitie ongezond is.

Volgens de enquête maakt 90 procent van de werknemers dit jaar overuren, tegen 80 procent vorig jaar. De deelnemers aan de enquête werkten gemiddeld 5,5 uur per week over.
Cao-coördinator Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten stelt dat deze enquêteresultaten opvallend zijn. Zij had verwacht dat mensen minder zouden overwerken dan vorig jaar.  “Door de crisis verkopen bedrijven minder, zij produceren minder en vragen werktijdverkorting aan.” De vakbond hield de enquête in maart voor het derde opeenvolgende jaar.

Geen compensatie
Werknemers in de transportsector werken het meest over, gemiddeld 7,5 uur per week. Medewerkers in de metaalsector komen met gemiddeld vijf uur op de tweede plaats.
Verder ontvangt een op de vijf respondenten geen betaling of compensatie in tijd voor zijn of haar overuren. Ook is er voor zes op de tien werknemers geen overwerktoeslag. Zo’n twee derde van de werknemers is bang voor negatieve gevolgen als zij zouden weigeren over te werken. Die negatieve gevolgen betreffen hun baan,  hun carrièrekansen, en hun collega’s’ die het hen kwalijk nemen als ze niet willen overwerken.

 

Tip

Uit onderzoek van de universiteit van Nijmegen blijkt dat overwerk niet nadelig hoeft te zijn voor de gezondheid. Werknemers die minder dan tien uur per week overwerken zijn vaak tevreden, gemotiveerd en niet vermoeid. Overwerk zorgt voor gezondheidsrisico’s als werknemers moeten overwerken onder ongunstige omstandigheden. Het gaat dan om hoge werkdruk met weinig mogelijkheden om zaken zelf te regelen, onvrijwillig overwerk (vooral als het niet beloond wordt) en onvoldoende herstelmogelijkheden. Let er daarom op dat uw medewerkers vrijwillig overwerken, met voldoende autonomie en controle over werktijden en met voldoende hersteltijd. Zo zorgt u dat overwerk en een goede gezondheid van de werknemer elkaar niet bijten.