Je baas die je verbiedt om kroketten te eten. Het moet niet gekker worden. Als het aan Paul Rosenmöller ligt, komen dat soort afspraken in de cao. FNV Bondgenoten denkt daar iets anders over.

“Het gaat wel erg ver om als werkgever eisen te stellen aan de levensstijl van werknemers”, zegt adviseur veilig en gezond werken Beater van der Velden. “Natuurlijk mag je verwachten dat je personeel  naar behoren functioneert, dus dronken op het werk verschijnen, of een drugsverslaving waar het werk onder lijdt, daarover heeft een werkgever wat te zeggen. Maar of jij tijdens je lunch kiest voor een salade of een broodje kaassoufflé, en of je een sport beoefent, dat laten we graag aan de werknemer zelf over.”


Afspraken over levensstijl

Rosenmöller is als voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht voorvechter van een gezonde levensstijl. Bewustwording is een van de taken van het Convenant, maar volgens de voorzitter moet die ook worden omgezet in acties. Kantines met een gezond aanbod of fitnessabonnementen via de werkgever zijn volgens hem niet voldoende.
Het liefst ziet hij daarom afspraken over een gezonde levensstijl in het bedrijfsbeleid. Maar anders is de cao voor hem een goede gelegenheid. Hij wil daarom graag dat de Stichting van de Arbeid zich hiervoor gaat inzetten.
 

Aan de werknemer zelf

Maar volgens Van der Velden is dat niet de goede weg. “Natuurlijk vinden wij een goede gezondheid belangrijk. Maar hoe je daarvoor zorgt, is aan de werknemer zelf in zijn of haar privésituatie. Laat de werkgever maar wat doen aan de werksituatie waar hij wel wat over te zeggen heeft. Hij moet ervoor zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Helaas worden er in Nederland nog steeds veel te veel mensen ziek van of door hun werk.”

Bovendien lopen we volgens haar het risico dat dit soort afspraken over levensstijl  in de plaats komen van goede arbo-afspraken. “Terwijl het voor de gezondheid van de werknemer effectiever is om wat te doen aan de ongezonde werksituatie of belasting van het werk. En niet aan de belastbaarheid van de werknemer. Dit soort afspraken zouden een verschuiving betekenen van de verantwoordelijkheid om veilig en gezond te kunnen werken van de werkgever naar de werknemer. En dat is voor ons onbespreekbaar.”
 

Overgewicht

Volgens Rosenmöller laten onderzoekscijfers opnieuw zien dat overgewicht een hardnekkig probleem is dat samenwerking vereist van alle betrokken partijen. Een aantal gemeenten en bedrijven laten al zien dat het mogelijk is om gezond eten en bewegen te bevorderen als er wordt samengewerkt, maar dit moet volgens het Convenant Gezond Gewicht op veel meer plekken gebeuren. “We zien mooie voorbeelden van publiek-private samenwerking in JOGG-gemeenten als: Rotterdam, Zwolle, Veghel, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Daar werken verschillende bedrijven en organisaties samen om gezond eten en bewegen te stimuleren.”