Het hof stelt dat er sprake was van een hoge werkdruk. Er was niet 40 uur maar 60 uur per week gewerkt. De werkgever had moeten weten dat de werkneemster een groot risico liep om burn-outklachten te krijgen. De werkgever had een vinger aan de pols moeten houden om dit te verkomen.
Werkgever schuldig aan burn-out
Het hof onderkent wel dat de werkneemster niet liet blijken dat zij het werk te veel vond, en dat zij het werk (eigenlijk) niet aan kon. Volgens het hof doet dit echter niet af aan de verplichting van de werkgever om zelf na te gaan of de werkneemster niet te veel werk op zich neemt.
Daarbij neemt het hof in aanmerking dat de werkgever wist dat de werkneemster moeite had om werkzaamheden te delegeren, dat zij perfectionistisch was tot op het detail en dat zij moeite had los te komen van het werk.
De werkgever heeft volgens het hof dan ook zijn zorgplicht geschonden, zodat hij aansprakelijk is voor alle schade die de werkneemster als gevolg van de burn-out lijdt.
Tip
Ook uit deze zaak blijkt weer hoever de zorgplicht van de werkgever ter voorkoming van overwerktheid (een burn-out) kan strekken. Het advies is dan ook om een duidelijk arbeidstijdbeleid te hanteren, zodat dergelijke forse claims worden vermeden.
Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 9 november 2010, LJN: BO4408