U bent verantwoordelijk voor een veilige werkplek voor werknemers. Deze plicht strekt zich uit tot personen die niet direct onder uw gezag vallen.

Een onderaannemer huurt een ZZP’er in. Op de bouwlocatie krijgt de ZZP´er een ongeval waardoor hij overlijdt. De Arbeidsinspectie geeft de onderaannemer een boete, omdat er onvoldoende veiligheidsvoorzieningen waren getroffen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beslist echter dat geen sprake was van het verrichten van arbeid onder gezag, waardoor de boete moet worden ingetrokken.

 

Dit betekent dat er geen aansprakelijkheid is op grond van de Arbowet voor het ongeval. Bij de civiele rechter kan een ZZP’er die schade lijdt tijdens zijn werk mogelijk wél een schadevergoeding krijgen. Iemand die een ander werkzaamheden laat verrichten, moet namelijk zorgen voor een veilige werkplek.

 

Gezagsverhouding

Als de werkzaamheden in een gezagsverhouding worden verricht, dan gelden hiervoor zowel de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek als die van de Arbeidsomstandighedenwet. In dit geval vond de minister van SZW dat een gezagsverhouding ontbrak en dat de onderaannemer onder de Arbowet niet aansprakelijk was. Maar als er ook een procedure voor schadevergoeding bij de burgerlijke rechter wordt gestart, dan zal deze zijn eigen afweging maken. Gezien de jurisprudentie op dit punt zou dan de uitslag anders kunnen zijn.

 

Het is dus zeer afhankelijk van de situatie en de rechter die zich over het geval buigt of er aansprakelijkheid bestaat voor schade geleden door een ZZP’er. Het is in ieder geval voor beide partijen van belang dat er vooraf goed gekeken wordt naar een passende verzekering voor schade tijdens werkzaamheden.

 

Tip

De zorgplicht voor een veilige werkplek gaat zeer ver en strekt zich ook uit over niet-werknemers. Het is dus van groot belang om hier rekening mee te houden. Het is belangrijk om goed na te gaan of ook derden onder de (ongevallen)verzekering vallen.

 

Ministerie van SZW, 16 april 2009