Vrouwen in de overgang – die gemiddeld zeven jaar duurt – maken een omgekeerde puberteit door: van vruchtbaar naar onvruchtbaar. “De veranderingen die in die periode in het lichaam plaatsvinden, worden deels veroorzaakt door veroudering en deels door de hormonale veranderingen”, vertelt Marie-José Spee, verzuimcoach en overgangsconsulent bij Arbo Unie. “Het lichaam maakt steeds minder oestrogeen aan, een proces dat vanuit de hersenen wordt aangestuurd. Door schommelingen in dat ene stofje raakt eigenlijk het lichaam uit balans; het moet omschakelen, op zoek naar een nieuw evenwicht. Dat brengt vaak allerlei ongemakken met zich mee die soms ook het functioneren in de weg staan. En zelfs tot uitval kunnen leiden.”
Nog altijd taboe
De klachten kunnen variëren van typische overgangsverschijnselen zoals onregelmatige menstruatie, opvliegers en nachtelijke transpiratie tot atypische klachten zoals slaapstoornissen, droge ogen, stemmingswisselingen, hartkloppingen, oververmoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten en concentratiestoornissen. “Een hele reeks klachten die lang niet altijd herkend worden als overgangsklachten. Dat heeft er ook mee te maken dat er nog altijd een taboe rust op het onderwerp. Vrouwen weten er daardoor zelf ook weinig van. Dat merk ik bijvoorbeeld als ik voorlichting geef bij bedrijven. Vrouwen van in de veertig denken vaak dat zij nog niet aan de beurt zijn, maar ontdekken dan tijdens de voorlichting dat ze toch wel veel verschijnselen herkennen. Die gaan ze dan in een ander perspectief zien. Daarom is voorlichting ook zo belangrijk: pas met de juiste diagnose kun je goede maatregelen nemen.”
Omgaan met de overgang – handige tips
Marie-José pleit dan ook voor serieuze aandacht voor de overgang en betere voorlichting. “Vrouwen weten bijvoorbeeld vaak niet dat de meeste zorgverzekeraars een groot deel van twee à drie consulten vergoeden bij een overgangsconsulent. Die kan hen helpen de klachten te beperken of er in elk geval beter mee om te gaan. Onze bedrijfsartsen kunnen hen hier ook naar doorverwijzen.” Ook voor leidinggevenden en HR-medewerkers heeft Marie-José tips:
- Verdiep je in het onderwerp. Er zijn allerlei informatieve boeken over, bijvoorbeeld van Francine Oomen (grappig) of van Jos Teunis/José Rozenbroek. Zodat je klachten bij medewerkers eerder herkent en daardoor beter kunt plaatsen.
- Arbo Unie verzorgt ook voorlichtingsbijeenkomsten over de overgang. Niet alleen gericht op vrouwen die er gezien hun leeftijd mee te maken krijgen of hebben, maar ook voor leidinggevenden en HR-medewerkers.
- Creëer een veilige omgeving en moedig vrouwen aan hun eventuele klachten te bespreken met collega’s en leidinggevenden. Erover praten geeft lucht en het haalt het onderwerp uit de taboesfeer.
- Vrouwen in de overgang slapen soms slecht en kunnen daardoor totaal uitgeput raken. Geef hun als dat mogelijk is, de ruimte om hun werktijden tijdelijk anders in te richten of om tijdelijk verlof op te nemen.
- Promoot een gezonde leefstijl: gezonde voeding, veel beweging, niet roken, matig met alcohol. Dat helpt vaak de klachten te verminderen.
- Een goede klimaatbeheersing op de werkplek verdient ook de aandacht; hiermee kunnen opvliegers in aantal en omvang afnemen.