Het kabinet staat achter één onafhankelijk meldpunt voor zowel ambtenaren als andere werknemers om vermoedens van misstanden te melden. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken schrijft dit aan de Tweede Kamer. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties bericht dit.

De werkgevers- en werknemersorganisaties in de Stichting van de Arbeid en de Raad voor het overheidspersoneelsbeleid zijn door het kabinet gevraagd uiterlijk midden februari 2009 advies uit te brengen over het meldpunt.

 

Regeling

Volgens Ter Horst komt er ook een nieuwe regeling voor klokkenluiders bij het Rijk, de politie en Defensie. Er zullen meer mensen een melding mogen doen, waaronder voormalige ambtenaren en uitzendkrachten. Verder krijgt het begrip misstand een ruimere definitie. Hierdoor kunnen mensen over meer zaken een melding doen. Daarnaast krijgen mensen de mogelijkheid vertrouwelijk een melding te doen en hebben ze in bepaalde situaties recht op een vergoeding voor juridische kosten.

 

Registratiemodel

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken, gemeenten, provincies, waterschappen en de sector politie gaan stimuleren dat de overheid met een landelijk registratiemodel werkt. Hierdoor moet de transparantie bij integriteitsschendingen bij de overheid toenemen. Het Rijk past het landelijk registratiemodel toe per 1 januari 2009.

 

Tip

Voor bedrijven bestaat er een gedragscode (‘Verklaring inzake het omgaan met vermoedens van misstanden in ondernemingen’ van de Stichting van de Arbeid) met betrekking tot het melden van misstanden. Uitgangspunt is dat werknemers misstanden altijd eerst intern melden. Door het toepassen van deze gedragscode maakt u het gemakkelijker voor werknemers om misstanden te melden. Dat is ook in uw belang omdat misstanden behalve dat ze niet horen voor te komen ook leiden tot extra arbeidsverzuim.