Voor veel hoogopgeleiden is het werk slecht voor de gezondheid. Hoogopgeleiden hebben door de steeds hogere werkdruk te maken met het nieuwe fenomeen ‘rolstress’. Dit concludeert de Belgische socioloog Christophe Vanroelen van de Vrije Universiteit Brussel. Express.be bericht over zijn onderzoek.

Hooggeschoolde werknemers hebben moeite met het combineren van werk en privé en met het blijven voldoen aan steeds toenemende verwachtingen. Hierdoor ontstaat de ‘rolstress’.

 

Arbobeleid

Vanroelen stelt dat het traditionele arbobeleid zich vooral richt op de lagere sociale klassen. Uitgangspunt daarbij is dat mensen uit een lagere sociale klasse meer gezondheidsklachten ontwikkelen, omdat ze veel fysiek werk doen en weinig te zeggen hebben over de inrichting van hun werk.

 

Taakeisen

Arbobeleid mist daardoor een nieuw fenomeen: het zogeheten ‘hoge-eisencluster’, waarbij zware, immateriële taakeisen een last vormen. Volgens Vanroelen hebben hoogopgeleiden veel te lijden onder overvolle agenda`s en onvoorspelbare roosters.

 

Grenzen efficiency

Verder denkt Vanroelen dat rolstress ook ontstaat door een onduidelijke rol van de manager. Deze is supervisor, maar tegelijkertijd ook collega. Vanroelen trekt de conclusie dat de Europese samenlevingen de grenzen van de efficiency hebben bereikt.

 

Tip

Inventariseer en ga na in de organisatie welke werk/privé-cultuur gewenst is en bespreek deze met leidinggevenden, bestuursleden en medewerkers met aanzien.  Dit zijn namelijk belangrijke ‘cultuurdragers’ in een organisatie. Breng daarnaast de bestaande werk/privé-regelingen onder de aandacht van uw werknemers via het intranet en via het personeelsblad. Let er op dat u de bestaande werk/privé-regelingen eenduidig toepast bij verschillende afdelingen in uw organisatie. Zorg daarbij voor duidelijkheid over de  randvoorwaarden.

 

Neem verder de tijd om werk/privé-wensen en -knelpunten van medewerkers met ze te bespreken. U kunt dit bijvoorbeeld deel laten uitmaken van het functioneringsgesprek.