Werkgevers hebben vaak moeite met het waarborgen van mentale gezondheid van werknemers. Dit stelt Gerard Zwetsloot, TNO-onderzoeker en als occupational health professor verbonden aan de universiteit van Nottingham.

Nederland telt meer en meer kenniswerkers. Door mondiale concurrentie worden zij steeds intensiever belast. De mentale gezondheid is van groot belang voor de kenniswerkers die steeds productiever, creatiever en flexibeler moeten zijn. Werkgevers interesseren zich onvoldoende in de mentale gezondheid van de werknemer. Zwetsloot: “Bij werkgevers staat de gezondheid van de bedrijfsvoering voorop, maar het gaat juist om een combinatie van een gezond bedrijf en gezonde werknemers.”

 

Vier factoren bepalen gezondheidsbeleid

Volgens Zwetsloot zijn vier factoren belangrijk om werknemers inzetbaar en productief te houden: “De leefstijl van werknemers is één. De gezondheid die een directe relatie heeft met het werk is twee. De derde factor is de manier van sociale interactie op de werkvloer. Hoe geeft iemand leiding, wat is de bedrijfscultuur, hoe zit het met de werksfeer en hoe gaat men om met conflicten en agressie? De laatste factor voor een goed gezondheidsbeleid is de manier waarop u ervoor zorgt dat uw werknemers voor u willen blijven werken.”

Tip

  • Voorkom betutteling of ´schoolmeestergedrag´. Dat werkt averechts
  • ´Practice what you preach´: zorg ervoor dat de directie het goede voorbeeld geeft. 

 

Gelet op de hoge kosten van verzuim en verminderde productiviteit als gevolg van psychische problemen – zo’n 7,5 miljard euro per jaar – zal investeren in het mentale kapitaal van uw bedrijf zeker lonen.