Met de gegevens van het Peilstation Intensief Melden (PIM) valt voor het eerst een betrouwbare schatting te maken van het aantal nieuwe gevallen per bedrijfstak ldus het Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).
Branches met relatief veel beroepsziekten zijn de bouw, vervoer en opslag en industrie. Lawaaischade aan het gehoor, aandoeningen van spieren en gewrichten en psychische aandoeningen komen het meeste voor.
Peilstation Intensief Melden
Het aantal gemelde beroepsziekten bedraagt 9.856 in 2009, een forse groei ten opzichte van de vorige jaren. Ruim 70 procent van alle meldingen van beroepsziekten komt uit de bouw, de bedrijfstak die het melden van beroepsziekten beter heeft georganiseerd dan andere branches aldus het NCvB. Circa 18 procent van de meldingen kwam in 2009 van de 190 bedrijfsartsen die zijn aangesloten bij het Peilstation Intensief Melden. Dit peilstation verzamelt niet alleen beroepsziektemeldingen, maar ook gegevens over door de bedrijfsarts verzorgde werknemers per bedrijfstak. Dit maakt gerichte preventie mogelijk aldus het NCvB.
Burn-out
Naast gehoorschade en aandoeningen van het bewegingsapparaat komen psychische aandoeningen zoals overspanning en burn-out veel voor en leiden vaak tot langdurig verzuim. De meeste nieuwe gevallen van beroepsgebonden psychische aandoeningen werden gemeld binnen de sectoren openbaar bestuur, onderwijs, en informatie en communicatie.
Infectieziekten
Het aantal huidaandoeningen bleef in 2009 weliswaar gelijk, waarbij het meestal om (contact)eczeem gaat, maar er was een opmerkelijke stijging van eczeem door allergie voor conserveermiddelen en kappersproducten. Hoewel infectieziekten afgelopen jaar volop in het nieuws waren, worden weinig beroepsinfectieziekten gemeld. Terwijl de gezondheidsgevolgen van aandoeningen als hepatitis door een prikaccident, de ziekte van Lyme tijdens veldwerk of malaria op een zakelijke trip naar het buitenland toch groot kunnen zijn. Het geringe aantal meldingen van beroepsinfectieziekten zoals Q-koorts kan een gevolg zijn van gebrek aan kennis over infectierisico’s in het werk, maar ook van het ontbreken van voldoende arbozorg in bijvoorbeeld agrarische bedrijven aldus het NCvB.
Download hier het rapport Beroepsziekten in cijfers 2010.