In Nederland heeft op dit moment één op de acht mensen te maken met mantelzorg. Door de toenemende druk op de arbeidsmarkt in de komende jaren en de vergrijzing zal dit aantal stijgen.
De Raad van Anders, met deze keer als leden onder meer de Arbo Unie, Werk & Mantelzorg, Univé en CNV Zorg, boog zich over deze maatschappelijke ontwikkeling. Voor oplossingen van dit vraagstuk werd gediscussieerd over flexibel werken, verlofregelingen, regelgeving, cultuur en leiderschap.
Minder bespreekbaar dan kinderopvang
Mensen die mantelzorgen hebben veelal moeite werk en privé te combineren. Als mantelzorg als normaal wordt gezien, zal dit ook helpen bij de werkdruk, zo blijkt uit de inzichten van de Raad.
Gonnie Been, manager communicatie en sociale innovatie bij Microsoft: “Mantelzorg blijkt nog niet goed bespreekbaar op de werkvloer. Mensen hebben een drempel om op het werk over hun mantelzorgtaken te vertellen. Reguliere zorg, als het ophalen van de kinderen van school, daarentegen is meer bespreekbaar en makkelijker met het werk te combineren. Er rust dus helaas nog een taboe op mantelzorg, terwijl ik geloof dat wanneer deze zorg bespreekbaar en vanzelfsprekend wordt, je er een mooiere organisatie met mooiere mensen voor terugkrijgt.”