VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes nam het rapport in ontvangst. Hij reageerde: ‘Geef uitzendbureaus de makelaarsrol die ze verdienen en benut de sector als grootste bemiddelaar naar werk.’ De ABU vindt dat kabinet en sociale partners zoveel mogelijk arbeidsplaatsen moeten behouden, als waarborg voor de toekomstige vergrijzing.
Re-integratiebudget
Wientjes onderschrijft de maatregelen die de ABU voorstelt en roept op om de uitzendbranche nauw te betrekken bij de aanpak van de crisis op de arbeidsmarkt. Hij vindt dat uitzendbureaus een bijdrage kunnen leveren aan de activering van werkzoekenden.
ABU-aanbevelingen:
- Een fundamenteel andere organisatie van de arbeidsmarkt: slimmer én flexibeler. Bedrijven kunnen zo snel groeien als de economie weer aantrekt en werklozen worden zo snel weer aan een baan geholpen.
- Dezelfde mogelijkheden voor uitzendbureaus als het UWV WERKbedrijf: elke werkzoekende krijgt een persoonsgebonden re-integratiebudget en uitzendbureaus mogen gebruik maken van dezelfde financiële, fiscale en scholingsmogelijkheden als gemeenten en het UWV WERKbedrijf. Niemand mag de poort uit zonder ervaringscertificaat (EVC). Tussendeuren tussen de opleidingsfondsen (O&O-fondsen) moeten opengaan en deze middelen moeten ook beschikbaar komen voor mensen die tijdelijk een uitzendbaan hebben. Verder moeten werkgevers prikkels krijgen om de vraag naar werk te stimuleren.’
- Afschaffing van de btw op de inhuur van tijdelijke arbeid voor zorg en onderwijs betekent 19 procent meer werkgelegenheid. In deze sectoren is een enorm te kort aan personeel, maar de mogelijkheid om dit met flexibele arbeid in te vullen ontbreekt, omdat de btw in deze sectoren niet aftrekbaar is.
Tip
U kunt het pamflet Arbeidsmarkt in crisis. Behoud van vakkennis en werkgelegenheid hier downloaden.