De cijfers liegen er niet om: jaarlijks komen in Nederland 260.000 medische behandelingen na ongeval op de werkplek voor. 84.000 werknemers hebben medische spoedhulp nodig, hiervan blijven 4.200 langer in het ziekenhuis. Naar aanleiding van bedrijfsongevallen worden 20.000 juridisch onderbouwde claims verstuurd en 70 arbeidsongevallen per jaar hebben een dodelijke afloop. Het aantal overledenen door arbeidsgerelateerde ziekten ligt nog beduidend hoger. Buiten al het leed kosten deze arbeidsongevallen het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks honderden miljoenen euro’s.
Risicoinventarisatie
Heel wat had voorkomen kunnen worden. Reden voor Peters om de kennisbank SafetyFlyer op te richten. Met de kennisbank biedt hij aangesloten bedrijven de mogelijkheid in een breed verband te leren van ontstane risicovolle situaties bij andere bedrijven. Met foto’s is te zien hoe risico’s ontstaan, wat de consequenties kunnen zijn en hoe je de risico’s kunt beheersen.
LMRA-kaarten
Om het risicobewustzijn structureel te verhogen kunnen medewerkers alle nieuwe geanonimiseerde flyers per mail ontvangen. En ook voor aanvang van een project kunnen aan de hand van Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA)-kaarten risico’s in kaart worden gebracht. De statistieken worden weer teruggekoppeld zodat meteen te zien is waar de preventiefocus op moet worden gelegd en waar de nieuwe toolbox of SHE-campagne over moet gaan.
Nieuw op de site zijn:
- 1e Maal openen van leidingen of zetten van steekschijven
- Werken onder warme omstandigheden